Biden: Ako uspije Kosovo, uspjet će i regija

Američki potpredsjednik Joe Biden sa suprugom Jill  i unukom, prisustvovao je danas promociji dijela puta od Gnjilana do Uroševca koji nosi ime njegovog preminulog sina, te poručio da je Kosovo nova država, ali ne tako mlada da ne zna šta njeni građani zaslužuju.

U obraćanju prisutnima, Biden je rekao da Kosovo očekuje veliki posao.

“Za ovo radite. Ovo do sada postignuto, ne samo da će učiniti revoluciju na Kosovu, već i širom Balkana. Ovo zahtijeva neprekidan rad. Iako ne znamo koliko ćemo biti na ovom svijetu, moramo da radimo zbog naše djece”, rekao je Biden.

Dodao je da je njegov sin bio “zaljubljen u Kosovo”, baš, kao i on kada je prvi put posjetio Kosovo.

Rekao je da su on i njegova porodica “veoma dirnuti i duboko zahvalni” zbog počasti odate njihovom sinu.

Beau Biden je prošle godine preminuo od posljedica raka u 46. godini. On je 2001. bio privremeni pravni savjetnik za Kosovo.

[AP]

SAD želi multietničko Kosovo

“To će biti teško, ali neophodno. Sa Aleksandrom Vučićem također sam, razgovao o ovom pitanju”, rekao je Biden i upozorio da albanski politički lideri imaju obavezu i odgovornost da se pridržavaju obaveza koje su date u Briselu.

“Vi ste uspjeli da osigurate nezavisnost i imat ćete utjecaj ne samo ovdje, već i u regionu, uprkos manjinskim mišljenjima opozicije koja pretjeruje i ne želi potpisati sporazum sa Crnom Gorom “, rekao je Biden.

“Mi želimo da imamo jako multietničko Kosovo”, dodao je.

Prema njegovim riječima, ljudi će investirati na Kosovu ako postoji transparentnost i vladavina prava. Zato, rekao je, očekuje da vlast u potpunosti provede borbu protiv korupcije i organiziranog kriminala.

Biden je pohvalio kosovske institucije koje su, kako je rekao, spriječile svoje građane da se idu boriti u drugim državama.

Nastavak pomoći

Ukazujući da je riječ o pitanju od suštinskog značaja za napredak Kosova u Evropi, obećao je da će SAD nastaviti pomagati Kosovo.

Sjedinjene Države su, kako je rekao, osigurale više od dve milijarde dolara pomoći Prištini.

“Mi želimo da imamo jako Kosovo koje će biti punopravni član Evropske unije. Ovdje sam da osiguram da će SAD nastojati da Kosovo bude demokratska država. Ovo je vaš izvanredan uspjeh za interes moje zemlje. Ako uspijete, uspjet će i regija. Ova regija nikada nije u potpunosti integrirana u Evropu i naša vizija je evropska integracija “, zaključio je Biden.

Thaci je rekao da da će dijalog sa Beogradom brzo doći na red. Što se tiče sporazuma o demarkaciji sa Crnom Gorom, izrazio je uvjerenje da će granični problem uskoro biti riješen, te da je usvajanje sporazuma o demarkaciji pravi posao.

„Bez usvajanja sporazuma o demarkaciji granične linije između Kosova i Crne Gore, i bez formiranja Zajednice općina sa većinskim srpskim stanovništvom na Kosovu, koja će biti u skladu sa kosovskim zakonima i Ustavom, Kosovo će ostati usamljeno i u izolaciji, ili će ga SAD i Brisel ostaviti. Ne možemo tražiti pomoć i podršku ako ne obavimo svoje zadatke. Gospodine potpredsjedniče Biden, potpuno sam uvjeren da ćemo završiti svoje državne obaveze, koje su u interesu Kosova, regije i euroatlantske budućnosti“, kazao je Thaci.

Olimpijska pobjednica na dočeku

Potpredsjednik Sjedinjenih Američkih Država je u posjeti Prištini došao nakon jučerašnje posjete Beogradu.

Na prištinskom aerodromu Adem Jashari američkog potpredsjednika sinoć su dočekali predsjednik Thaci i dobitnica zlatne medalje na Olimpijskim igrama, Majlinda Kelmendi.

Odnosi Srbije i Kosova

Tokom ranije posjete američkog potpredsjednika Beogradu, bilo je riječi o pomirenju u regiji.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić je u jučerašnjem razgovoru sa Bidenom stavio akcenat na unapređivanje odnosa između Srba i Albanaca.

Kazao je da će službeni Beograd u skoroj budućnosti ugostiti i predstavnike s Kosova, a cilj je „ostaviti prošlost i gledati u budućnost“.

Biden je poručio da je Srbija ključ napretka regije.

“Ponovit ću ono što sam rekao  – u zadnje dvije decenije sam gledao Hrvatsku, ali i Kosovo, Crnu Goru, ostale zemlje u susjedstvu, kao ključne dijelove onoga što ja smatram da je potrebno Evropi da bude slobodna i ujedinjena. Srbija je ključni element toga. Ako Srbija uspije politički, ekonomski, onda će cijela regija napredovati”, rekao je američki potpredsjednik.

On je dodao kako SAD podržava napredak Srbije na putu ka EU.

Izvor: Al Jazeera i agencije