Biden: F-35 stižu Izraelu naredne godine

Izrael 2010. kupio 19 aviona F-35 za 2,75 milijardi dolara, a u februaru potpisao ugovor o kupovini još 14 za gotovo tri milijarde (Reuters)

Potpredsjednik Sjedinjenih Američkih Država Joe Biden je izjavio kako će SAD iduće godine Izraelu isporučiti nove vojne avione F-35 kako bi američki saveznik zadržao vojnu nadmoć na Bliskom istoku.

Govoreći na proslavi Dana nezavisnosti Izraela u Washingtonu, Biden je F-35 opisao kao najbolji avion što ga SAD ima i istakao da će „Izrael biti jedina zemlja na Bliskom istoku koja ima taj avion pete generacije“.

„Iduće ćemo godine Izraelu isporučiti F-35“, rekao je Biden i obećao da će SAD osigurati da Izrael zadrži svoju „kvalitativnu prednost“.

Bidenovo učešće na događaju kojem je domaćin izraelska ambasada još je jedan pokazatelj nastojanja Bijele kuće da spusti temperaturu u odnosima dviju zemalja nakon razdoblja nesuglasica između predsjednika Baracka Obame i izraelskog premijera Benjamina Netanyahua u vezi s bliskoistočnom diplomatijom i pregovorima s Iranom o nuklearnom programu te države.

Biden je okupljene na svečanosti nastojao uvjeriti u predanost Obamine administracije postizanju sporazuma s Iranom, koji bi sačuvao sigurnost Izraela.

Stroge inspekcije

Potpredsjednik SAD-a je istakao da „neće biti sporazuma“ ukoliko Iran ne pristane na stroge međunarodne inspekcije.

Ako će Iran varati, rekao je Biden, SAD će „na stolu“ držati sve opcije.

Govoreći o odnosima SAD-a i Izraela, Biden je priznao da je „bilo razlika“, no i dodao da se dvije zemlje „međusobno štite“.

Izrael je 2010. godine kupio 19 aviona F-35 za 2,75 milijardi dolara, a u februaru je potpisao ugovor o kupovini još 14 primjeraka za oko tri milijarde dolara. Prva dva izraelska F-35 stići će do kraja 2016. godine, a isporuke bi trebale biti dovršene do 2021. godine, reklo je Izraelsko ministarstvo odbrane tokom februara.

Izvor: Agencije