Biden: ISIL nećemo lako poraziti

Potpredsjednik SAD-a je u Jordan stigao jutros, gdje se sastao sa jordanskim kraljem Abdullahom II (EPA)

Američki potpredsjednik Joe Biden je izjavio danas u obraćanju američkim vojnicima na obuci u Jordanu da je Islamska država Irak i Levant već počela da posrće, ali će biti potrebno dosta vremena da ona bude poražena.

“Već su počeli da posrću. Ali potrajat će to dugo vremena. Oni, međutim, ne predstavljaju egzistencijalnu prijetnju po SAD jer imamo vas, ljude koji vas obučavaju i najbolju vojnu taktiku na svijetu”, kazao je Biden, prenosi AP.

Potpredsjednik SAD-a je u Jordan stigao jutros, gdje se u prijestolnici Amanu sastao sa jordanskim kraljem Abdullahom II, a zatim su se zajedno zaputili helikopterom u Zajednički centar za obuku u blizini grada Zarka.

‘Zdrobiti srce’ ISIL-a

Američki potpredsjednik je u ponedjeljak rekao da treba “zdrobiti srce” grupe ISIL-a u Iraku i u Siriji kako “otrov te grupe više ne bi kolao” po Bliskom istoku i ostatku svijeta.

“Moramo zdrobiti srce ISIL-a u Iraku i u Siriji kako otrov te grupe više ne bi kružio po tom području i u ostatku svijeta”, rekao je Biden pred stotinama američkih i savezničkih vojnika okupljenih u bazi Al- Dafri blizu Abu Dhabija.

“Ta borba će potrajati, ali smo odlučni nastaviti je sve dok ne iskorijenimo to zlo i iskorijenit ćemo ga”, dodao je.

Nešto ranije je u razgovoru za dnevnik The National isključio mogućnost vojnog rješenja sirijskog sukoba, rekavši da treba raditi na političkom rješavanju krize, koliko god ono bilo teško.

Izvor: Agencije