Biden upozorio na bliskost Trumpa i Putina

'Činjenica da ova bliskost s Vladimirom Putinom još traje zabrinjavajuća je,' rekao je Biden (AP)

Bivši američki potpredsjednik Joe Biden izrazio je zabrinutost zbog zbližavanja administracije predsjednika Donalda Trumpa s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

Biden je u obraćanju novinarima u Kongresu SAD-a ocijenio zbližavanje Trumpove administracije i Putina “zabrinjavajućim događajem”.

“Činjenica da ova bliskost s Putinom još traje jest nešto zabrinjavajuće”, rekao je Biden.

Kritizirao je i odluku Rexa Tillersona, američkog državnog tajnika, da ne sudjeluje na sastanku NATO-a te da nakon toga posjeti Moskvu.

Trumpove pohvale Putinu

Američki dužnosnici potvrdili su nedavno kako Tillerson planira propustiti sastanak ministara vanjskih poslova NATO-a 5. i 6. travnja zbog posjeta kineskoga predsjednika SAD-u, ali će nakon toga putovati u Rusiju.

Takav njegov potez američki saveznici mogli bi protumačiti kao stavljanje interesa Moskve ispred njihovih, prenose agencije.

Tillerson namjerava propustiti svoj prvi sastanak u Bruxellesu s 28 članica NATO-a kako bi nazočio razgovorima koje bi predsjednik Donald Trump trebao imati s kineskim predsjednikom Xi Jinpingom u Trumpovu ljetovalištu na Floridi, najavili su neimenovani američki dužnosnici.

Oni ukazuju kako bi odluke da preskoči NATO i posjeti Moskvu mogle izazvati dojam da Trump američke odnose s velikim silama stavlja ispred onih s manjim nacijama čija sigurnost ovisi o Washingtonu.

Trump je često hvalio ruskog predsjednika Vladimira Putina, a Tillerson je godinama radio s ruskom vladom kao čelnik Exxon Mobil Corpa i dovodio je u pitanje uvođenje sankcija protiv Rusije, za koje je tvrdio da mogu naštetiti američkim tvrtkama.

Bez službene potvrde posjete

Glasnogovornik State Departmenta Mark Toner nije mogao komentirati hoće li Tillerson propustiti sastanak NATO-a, odnosno posjetiti Rusiju.

No, dvojica citiranih dužnosnika rekla su da Tillerson planira posjetiti Moskvu 12. travnja.

“To pothranjuje priče da je Trumpova administracija na neki način bliska Rusiji. Ne bi trebalo prve poslove sklapati s najvećim svjetskim autokratima. Trebalo bi početi s velikim demokracijama, a NATO je sigurnosni instrument prekoatlantske skupine velikih demokracija”, rekao je jedan bivši američki dužnosnik pod uvjetom da ostane neimenovan.

Svaki posjet Rusiji visokog dužnosnika Trumpove administracije bit će pod povećalom nakon što je direktor FBI-a James Comey potvrdio da ta agencija istražuje mogućnost tajnoga dogovora ruske vlade i predstavnika Trumpove predsjedničke kampanje.

Izvor: Agencije