Bieber: Moskva ne može biti korisna u dijalogu Beograda i Prištine

Florian Bieber
Bieber kaže da ono što sporazum Skoplja i Atene čini dobrim je da nudi 'trajno, a ne privremeno rješenje' (Al Jazeera)

Direktor Centra za evropske studije Univerziteta u Gracu Florijan Biber smatra da Moskva ne može da bude konstruktivan partner u briselskom dijalogu Beograda i Prištine.

Biber je to rekao u intervjuu kosovskoj televiziji, u programu na srpskom jeziku, komentarišući izjave zvaničnika Srbije da bi i Rusija trebalo da se uključi kao posrednik u briselskom procesu ako se uključe i Sjedinjene Američke Države. 

SAD nije prihvatljiv za obje strane

“Ruski stavovi u regionu su bili više u interesu nestabilnosti nego stabilnosti regiona. U tom smislu ne vidim da Rusija može biti koristan partner. I, naravno, SAD može da bude više partner, ali, sa druge strane, razumem da to možda nije prihvatljivo za obe strane”, kaže Biber, dodajući da EU treba da bude nosilac briselskog procesa, u okviru kojeg je potreban novi pristup.

U tom smislu, kaže, Evropska unija jeste ta institucija koja bi to mogla, zbog logike da obe zemlje žele da budu članice EU-a, i EU ima najviše da nudi, da insistira na nekim stvarima, jer su to budući standardi zemlje članice EU-a, koji se grade i na Kosovu i u Srbiji, a dobrosusedski odnosi su deo proširenja.

“Naravno, oni bi trebalo da budu više angažovani da se nađe neki novi način pregovora, jer je briselski proces stigao do kraja mogućeg i sada EU-u treba neki novi pristup, ali, na kraju krajeva, to je ta organizacija koja treba da vodi taj proces”, naveo je.

Prema Biberu, neophodna je veća uloga EU-a, koji treba jasno da pokaže i Beogradu i Prištini da je njihova budućnost u Uniji, dok je, smatra, posebno važno da se Kosovu poruči da je evropska perspektiva realna.

Ističe da ni Priština ni Beograd nisu sproveli sve iz Briselskog sporazuma, koji je, kako veruje, pun nejasnih dogovora.

Normalizacija, prema njegovim rečima, zahteva konkretne dogovore kako bi se izbegle razne interpretacije.

‘ZSO nije kao Republika Srpska’

“S tim u vezi postoji i problem formiranja Zajednice srpskih opština, jer ga dve strane različito tumače. Ipak, ZSO je obaveza Kosova”, kaže on.

Smatra da će formiranje ZSO-a zavisiti od pritisaka međunarodne zajednice.

“Meni je nelogično tumačenje nekih aktera na Kosovu da je to (ZSO) neka vrsta Republike Srpske na Kosovu. To nije tačno. Zajednica ima svoje probleme, mogućnosti za zloupotrebe, ali, sa druge strane, nije to neka Republika Srpska, ona ne znači neku vrstu stalne blokade kosovskih institucija”, kaže Biber.

On smatra da do pravog poboljšanja odnosa između Srbije i Kosova može da dođe samo kada Srbija prizna status Kosova.

“Normalizacija može da bude neka vrsta priznanja Srbije da je Kosovo nezavisna država, ne vidim neku drugu opciju”, rekao je i dodao da je pitanje kada će Srbija biti spremna da to uradi.

Naravno, istakao je, može da bude poboljšanja odnosa između Beograda i Prištine i bez priznanja, ali, ako se govori o normalizaciji, ona znači da su odnosi normalni, u smislu da postoji priznanje statusa druge strane.

Izvor: Agencije