BiH: Dautbašić suspendiran s dužnosti u Ministarstvu sigurnosti

Dautbašić se trenutno nalazi u pritvoru (Arhiva)

Bakir Dautbašić koji je nedavno uhićen u policijskoj akciji “Lutka 2”, pod sumnjom da je ometao rad pravosuđa i pokušao utjecati na svjedoke, suspendiran s pozicije tajnika Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine.

Čelni čovjek tog ministarstva, Dragan Mektić, potvrdio je i kako inicirao pokretanje disciplinskog postupka koji, po pravilu, vodi Agencija za državnu službu.

Dautbašić je uhićen zajedno s Bilsenom Šahman zbog sumnji da je, u procesu koji se vodi protiv Nasera Kelmendija u Prištini, vršio pritisak na svjedokinju.

Trenutno se nalazi u jednomjesečnom pritvoru.

U pritvoru, a može biti ministar

Unatoč tome, Središnje izborno povjerenstvo BiH prije nekoliko dana je utvrdilo da Dautbašić, kojeg je Savez za bolju budućnost kandidirao za poziciju ministra transporta i komunikacija BiH, ispunjava sve potrebne uvjete za obavljanje te funkcije.

Zakonitost nominacije Dautbašića provjerava i Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA), policijska agencija čiji su ga pripadnici, zajedno s Bilsenom Šahman, i uhitili po nalogu Suda BiH.

No, zadaća SIPA-e je samo provjeriti je li Dautbašić pri popunjavanju upitnika o svom statusu i imovnom stanju dao točne podatke. Iz te su policijske agencije naveli kako određivanje pritvora, a ni istraga zakonski nisu zapreka kako bi netko dobio suglasnost SIPA-e da postane izabrani dužnosnik.

Oglasio se i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, ujedno i predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA), Bakir Izetbegović rekavši kako “nema nikakve prepreke” da kandidat za novog državnog ministra prometa i komunikacija Bakir Dautbašić bude imenovan na tu dužnost.

Izvor: Al Jazeera i agencije