BiH: Deset optuženih za zločin u Štrpcima

Pronađeni su i identificirani posmrtni ostaci četiri žrtve, dok se za posmrtnim ostacima ostalih još traga (Al Jazeera)

Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv deset osoba, pripadnika Vojske bh. entiteta Republike Srpske (VRS) sa područja Višegrada, zbog ratnog zločina počinjenog nad putnicima otetim na stanici Štrpci u BiH, iz voza koji je 27. februara 1993. saobraćao na liniji Beograd-Bar.

Optužnica je podignuta protiv Luke Dragičevića (1951), Bobana Inđića (1972) Obrada Poluge (1971), Novaka Poluge (1963) Dragana Šekarića (1969), Olivera Krsmanovića (1963), Petka Inđića (1960) i Radojice Ristića (1969).

Optužnice u BiH i Srbiji

Kako se navodi u optužnici, nakon zaustavljanja voza oteto je 20 žrtava, od čega 18 osoba bošnjačke nacionalnosti, uglavnom sa područja Sandžaka, državljana Srbije i Crne Gore, jedna osoba hrvatske nacionalnosti i jedna osoba arapskog porijekla.

Nakon otmice žrtve su odvedene u školu u mjestu Prelovo kod Višegrada, gdje su mučene, zlostavljane i opljačkane, te su nakon toga prevezene do mjesta Mušići, gdje su ubijene, a njihova tijela bačena u rijeku Drinu.

Optužene terete da su u svojstvu pripadnika Višegradske brigade VRS-a kao saizvršitelji, a kršeći pravila međunarodnog prava za vrijeme oružanog sukoba (Luka Dragičević naredio, a ostali optuženi izvršili), protuzakonito odveli i zatvorili, nečovječno postupali, nanijeli velike patnje i povrede tjelesnog integriteta, te ubili civilne stanovnike, čime su počinili krivično djelo „ratni zločin protiv civilnog stanovništva“.

Tužilaštvo BiH u optužnici predlaže saslušanje 51 svjedoka, a uz optužnicu je priložen dokazni materijal.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

U saopćenju Tužilaštva se navodi da je tužilac Posebnog odjela za ratne zločine u ovom predmetu sarađivao sa Tužilaštvom za ratne zločine Republike Srbije, što je rezultiralo optužnicom protiv 10 osoba u BiH, te optužnicom protiv pet osoba u Srbiji početkom marta.

Potraga za tijelima ubijenih

U okolini jezera Perućac su 2010. godine pronađeni i identificirani posmrtni ostaci Rasima Ćorića, Jusufa Rastodera, Halila Zupčevića i Ilijaza Ličine.

Još se traga za tijelima Esada Kapetanovića, Fehima Bakijua, Šeće Softića, Rafeta Husovića, Senada Ðečevića, Ismeta Babačića, Tome Buzova, Adema Alomerovića, Muhedina Hanića, Safeta Preljevića, Džafera Topuzovića, Fikreta Memovića, Fevzije Zekovića, Nijazima Kajevića i Zvezdana Zuličića.

Izvor: Agencije