BiH: Desetine ozlijeđenih u sukobu navijača

Do izgreda je došlo u mjestu Oborci kada je došlo do otvorenog sukoba navijača dva nogometnog kluba koji su putovali na dva različita susreta (EPA)

Najmanje 22 osobe, među kojima je sedam policajaca ozlijeđeno je a 35 osoba privedeno u žestokom sukobu navijačkih grupa nogometnih klubova Premijer lige BiH Borca iz Banja Luke i Željezničara iz Sarajeva koji se dogodio nedaleko Donjeg Vakufa u centralnoj Bosni, objavili su iz policije Srednjobosanske županije, javlja Hina.

Do izgreda je došlo oko 14 sati u mjestu Oborci kada je došlo do otvorenog sukoba navijača koji su putovali na dva različita nogometna susreta iako su bili pod pratnjom policijskih patrola.

U MUP-u Srednjobosanske županije su rekli da je tokom obračuna navijača ova dva kluba ozlijeđeno najmanje sedam policajaca, sedam navijača Borca i osam navijača Željezničara.

Ukupno šest navijača je zadobilo teže ozljede te su uz bolnicu u Travniku pojedini upućeni na liječenje u Klinički centar Sarajevo.

Broj ozlijeđenih još uvijek nije konačan jer se novi pacijenti dovode u bolnicu u Travniku.

Sudionici izgreda se još uvijek nalaze na licu mjesta gdje policija provodi istragu.

Specijalna policija

“Pripadnici policije iz Travnika i Donjeg Vakufa nisu mogli zaustaviti međusobni obračun huligana pa su na lice mjesta upućene dodatne snage Specijalne policije kao i Odjela kriminalističke policije MUP-a Srednjobosanske županije”, navodi se u saopćenju MUP-a Srednjobosanske županije.

Nakon što su uspjeli zaustaviti masovnu tuču, policija je započela provoditi mjere kako bi procesuirala izgrednike.

Navijači Borca putovali su iz Banje Luke na utakmicu sa Olimpicom u Sarajevo, dok su navijači Željezničara krenuli bodriti svoj klub na gostovanju kod prijedorskog Rudara.

Međunacionalni obračuni navijača u BiH su relativno česti zbog čega je prošle godine bila uvedena mjera zabrane dolaska gostujućih navijača na utakmice.

Izvor: Agencije