BiH: Hapšenja zbog kriminala ‘teškog’ stotine hiljada eura

Prema nalogu tužitelja Tužilaštva BiH, provode se opsežne akcije kodnih naziva „Master“ i „Truck“ (Arhiva)

Veći broj ljudi uhapšen je u nekoliko gradova Bosne i Hercegovine u sklopu istrage o organizovanom kriminalu zbog sumnje da su nezakonitim uvozom tekstila oštetili državni budžet za nekoliko stotina hiljada eura.

Akcije kodnih naziva “Master” i “Truck” provode se na području Sarajeva, Brčkog i tuzlanske regije po nalogu Tužilaštva BiH.

U akciji učestvuju policijski djelatnici Agencije za istrage i zaštitu (SIPA), Granične policije BiH i Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

Uhapšeni se sumnjiče za krivična djela organizovanog kriminala, carinskih i poreznih utaja s koruptivnim elementima.

Osumnjičene su fizičke i pravne osobe.

Kršili zakon tri godine

“Prikupljeni su dokazi da su osumnjičeni kaznena djela činili kontinuirano u periodu od oko tri godine, a da je iznos utajenih poreznih i carinskih dadžbina po jednom kamionu dostizao iznose od nekoliko desetina hiljada KM, pa se procjenjuje da je navedenim organiziranim kriminalom, budžet Bosne i Hercegovine oštećen za velike novčane iznose, koji zasigurno premašuju više stotina hiljada KM”, navodi su saopštenju Tužilaštva BIH.

Osumnjičeni koji su lišeni slobode bit će privedeni postupajućim tužiocima, gdje će biti ispitani i odlučit će se o daljim aktivnostima u vezi sa mjerama pritvora ili mjera zabrane.

“Akcije ‘Master’ i ‘Truck’, odlučne su aktivnosti tužiteljskih, policijskih i poreznih institucija BiH u borbi protiv kaznenih djela koja imaju elemente financijskog kriminala i korupcije, a kojima se nanosi šteta svim građanima BiH”, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Izvor: Agencije