BiH i Makedonija svrstane u hibridne režime

Minimalna plaća ubuduće ne bi smjela biti manja od 80 posto minimalnih životnih troškova (AP)

U najnovijem redovnom godišnjem izvješću američke nevladine organizacije Freedom Housea, od zemalja bivše Jugoslavije samo je Slovenija svrstana u “konsolidirane demokracije” s ocjenom 1,93.

Hrvatska i Srbija su u izvješću “Zemlje u tranziciji 2015”, objavljenom u srijedu, svrstane u “djelomično konsolidirane demokracije” s ocjenom 3,68.

Ta je ocjena za Hrvatsku nepromijenjena u odnosu na godinu dana ranije te se nalazi na 11. mjestu od 29 zemalja obuhvaćenih izvješćem.

Bolje su ocijenjene Mađarska (3,18), Bugarska (3,29) i Rumunjska (3,46), koje se također vode kao “djelomično konsolidirane demokracije”.

Kosovo djelomično konsolidirani autoritarni režim

Za Hrvatskom i Srbijom zaostaje Crna Gora (3,89), dok su Makedonija (4,07), Albanija (4,14) i BiH (4,46) svrstane u “tranzicijske vlade ili hibridne režime”. Kosovo je dobilo ocjenu 5,14 i svrstano je u “djelomično konsolidirane autoritarne režime”.

Freedom House komparativno istražuje demokratski razvoj u 29 bivših komunističkih zemalja srednje Europe i Euroazije, a napredak u demokraciji ocjenjuje se ocjenama od 1 do 7, s tim da je 1 najviša ocjena. Izvješće obuhvaća razdoblje od 1. siječnja do 31. prosinca 2014. godine

Od 29 ocijenjenih zemalja za 2014. godinu, 13 je svrstano u demokracije, 6 u tranzicijske režime, a 10 u autoritarne režime.

Napori u demokratizaciji u Europi i Euroaziji suočeni su s novim, sve agresivnijim napadima autoritarnih država i drugih protivnika, navodi se u izvješću.

Najveći pad Rusije u deset godina

Rusija je zabilježila svoj najveći pad rejtinga u deset godina u vrijeme kada je Kremlj pojačao suzbijanje neslaganja kod kuće, dok je istodobno pokušavao destabilizirati novu vladu u Ukrajini. Ukrajina je pak zabilježila poboljšanja na četiri područja 2014.

“Euroazijski autoritarni režimi neumorno upozoravaju svoje građane da potezi prema demokraciji, kao što je viđeno u Ukrajini, mogu završiti samo u kaosu, nasilju i siromaštvu”, izjavila je projektna direktorica u Freedom Houseu, Sylvana Habdank-Kolaczkowska.

“Da im se dokaže da su u krivu, imperativ je da EU i njegove saveznice pruže znatno veću financijsku i političku potporu razvoju uspješne demokracije u Ukrajini”, navodi ona.

Izvor: Agencije