BiH i Srbija otvaraju trgovinsko predstavništvo u Istanbulu

Turska najavila podršku pokretanju projekata saobraćajne infrastrukture između BiH i Srbije (Anadolija)

Zajedničko trgovinsko predstavništvo Srbije i Bosne i Hercegovine bit će otvoreno u srijedu u Istanbulu.

“Ne smatram to simboličnim, nego tehnički vrlo važnim korakom i vjerujem da će predstavništvo napraviti važne korake”, poručio je turski ministar gospodarstva Nihat Zeybekci.

U okviru trilateralnog poslovnog foruma Bosne i Hercegovine, Srbije i Turske, koji se održava u Istanbulu, održan je i trilateralni sastanak ministra Zeybekcija, zamjenika predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Mirka Šarovića te potpredsjednika Vlade i ministra trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Rasima Ljajića.

“Kao ministri gospodarstva, mislimo da je gospodarski aspekt najvažniji za suradnju. Koliko god bude jaka naša trilaterala, isto toliko će biti jake i trilaterale na razini ministara vanjskih poslova i državnih lidera”, kazao je Zeybekci.

Ažurirati sporazum o slobodnoj trgovini

Potvrdio je da se razgovaralo o ažuriranju sporazuma o slobodnoj trgovini te o što skorijem pokretanju projekata prometne infrastrukture između Bosne i Hercegovine i Srbije.

U tom smislu, najavio je podršku Turske u realizaciji i financiranju takvih projekata.

Šarović je izjavio kako susreti trilateralnog poslovnog foruma između Bosne i Hercegovine, Srbije i Turske doprinose dobrim odnosima tih država.

“Naši susreti u kontinuitetu doprinose dobrim odnosima naše tri zemlje i daju snažan signal našim privrednicima. Kada je u pitanju naša saradnja, najbolji dio je upravo trgovinski dio, razmjena roba između naših zemalja. Kada su u pitanju Bosna i Hercegovina i Turska, taj kontinuitet raste i u 2015. godini iznosi 600 miliona dolara. Mislim da je time postignut cilj od milijardu dolara za dvije-tri godine. Rad na sporazumu o slobodnoj trgovini će samo doprinijeti usponu naše robne razmjene”, rekao je.

Šarović je dodao kako su trojica ministara u srijedu u Istanbulu “uočili mogućnosti za unapređenje saradnje, posebno za investicije u turizmu, ali i otklanjanje drugih barijera u razvoju naše ekonomije”.

Izvor: Agencije