BiH i Srbija potpisale ugovore vrijedne dvije milijarde eura

Bosna i Hercegovina i Srbija potpisale su u Budimpešti na 6. samitu Inicijative “16+1” ugovore i sporazume vrijedne oko dvije milijarde eura. 

Riječ o je infrastrukturnim projektima koji se trebaju realizirati u te dvije države. Šesti samit Kine i 16 država srednje i istočne Evrope održava se u glavnom gradu Mađarske.

Kina ove države vidi kao ključne u realizaciji  projekta “Jedan pojas, jedan put”, odnosno jačem ekonomskom povezivanju s Evropom.

Kineski premijer Li Keqiang je kazao kako samit pruža veliku platformu za Kinu i 16 država srednje i istočne Evrope. Rekao je i kako je proteklih pet godina puno učinjeno na saradnji, a velike rezultate očekuje u idućih pet godina.  

“Kada je riječ o saradnji Kine i zemalja centralne i istočne Evrope, iako smo na suprotnim krajevima Euroazije i geografski udaljeni, uspostavili smo transregionalnu platformu za saradnju. To ukazuje na to da globalizacija treba napredovati u različitim oblicima i oblastima. Transregionalna saradnja je važan dio i dozvoljava globalizaciji da zaista pokriva svaki dio svijeta, a istovremeno olakšava komplementarnu saradnju svakoj državi i regiji u skladu s njihovim uvjetima. Takva saradnja podstiče svijet da bude otvoreniji i da doprinosi jednakosti”, rekao je kineski premijer.

Na samitu učestvuje premijerka Srbije Ana Brnabić, premijer Hrvatske Andrej Plenković i predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić.

Saradnja u sektoru finansija, elektronskoj trgovini i logistici, poljoprivredi i zaštiti životne sredine, razvoju malih i srednjih preduzeća… neke su od tema u fokusu učesnika skupa.

Napredovanje u strateškom partnerstvu

Održavanje Samita 16+1 podudara se s petim rođendanom od uspostavljanja kineske saradnje sa zemljama centralne i istočne Evrope i bit će od velikog značaja za proširenje saradnje i napredovanje u strateškom partnerstvu, rekao je ranije novinarima zamjenik ministra vanjskih poslova Kine Wang Chao.

Lideri Inicijative će razgovarati, prije svega, o pitanjima povezivanja, trgovine, investicija, finansijama, zelenoj ekonomiji i inovacijama, ukazao je Wang.

Bilateralna trgovinska razmjena Kine i zemalja centralne i jugoistočne Evrope iznosila je prošle godine 58,7 milijardi dolara.

Izvor: Al Jazeera i agencije