BiH i Srbija riješili problem mosta na Drini

Radovi obuhvataju izgradnju mosta, pristupnih saobraćajnica i zajedničkog prijelaza, a vrijednost je 13 miliona eura (Al Jazeera)

Ministrica građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Zorana Mihajlović izjavila je, nakon razgovora sa ministrom komunikacija i saobraćaja Bosne i Hercegovine Ismirom Juskom, da će biti odblokirana izgradnja mosta Ljubovija – Bratunac i da će BiH izdvojiti novac za izgradnju graničnog prijelaza bez kojeg most ne može da se koristi.

Jusko je rekao da su u budžetu BiH već planirana sredstva za izgradnju graničnih prijelaza.

Dodao je da će taj proces biti ubrzan kako bi bio riješen problem mosta Ljubovija – Bratunac. 

Mihajlović je, nakon sastanaka u Vladi Srbije, rekla da je taj most važan i za Srbiju, bh. entitet Republiku Srpsku i BiH i da će obale Drine biti spojene u novembru, kao i da će za izgradnju graničnog prijelaza početkom 2017. biti raspisan javni poziv.

“Razgovarali smo o dinamičkom planu i o neophodnim sporazumima koji moraju da se potpišu, kako bi sledeće godine imali završen granični prelaz”, rekla je Mihajlović dodajući da je sa Juskom pričala i o drugim temama – održavanju mostova, željezničkom transportu i slično.

Ona je izrazila očekivanje da više neće biti slučajeva da nemaju komunikaciju. Kako je rekla, sljedeći obilazak gradilišta mosta će biti zajednički.

“Važno je da smo problem rešili i da više nećemo imali slične situacije. U novembru se spajaju obale mosta i ostaje da se naredne godine naprave prisutupne saobraćajnice za automobile i zajednički granični prelaz”, rekla je Mihajlović.

Šest miliona eura za prijelaze

Jusko je rekao da je imao sa Mihajlović veoma konstruktivan sastanak i da će na sutrašnjoj sjednici Vijeća minstara BiH prenijeti zaključke sastanka.

On je kazao da je u budžetu BiH već planirano šest miliona eura za izgradnju graničnih prijelaza i da će taj proces biti ubrzan, kako bi bio riješen problem za most Ljubovija – Bratunac.

“Uradit ćemo sve da ne kasnimo u ovom, kao ni u drugim projektima. Vjerujem da više nećemo imati nijednu neriješenu tačku”, poručio je Jusko i pozvao Mihajlović da posjeti BiH.

Radovi obuhvataju izgradnju mosta, pristupnih saobraćajnica i zajedničkog prijelaza, a vrijednost je 13 miliona eura.

Srbija gradi cijeli most, koji će biti dug 227 metara i imati biciklističku i pješačku stazu, kao i pristupne saobraćajnice u opštini Ljubovija.

RS gradit će pristupnu saobraćajnicu i zajednički granični prijelaz u opštini Bratunac.

Radovi su počeli 20. oktobra 2015. godine i rok za završetak radova na cijelom projektu je 19. septembar 2017.

Izvor: Agencije