BiH: Istraga protiv državnog tužioca Čavke

Čavku navodno sumnjiče za krađu dokaznog materijala iz predmeta organiziranog kriminala (Al Jazeera)

Ured disciplinskog tužioca Bosne i Hercegovine zatražio je od prvostepene disciplinske komisije da udalji sa dužnosti državnog tužioca Olega Čavku do okončanja istrage koja se vodi protiv njega.

Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH je pokrenuo disciplinski postupak protiv Čavke.

Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu Bosne i Hercegovine (SIPA) ranije su pretersli ured i privatne objekte u vlasništvu Čavke.

Tužilac je, navodno, i saslušan u prostorijama SIPA-e, iz koje za sada ne žele službeno ništa potvrditi.

“Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine provodi određene aktivnosti i odlučno je da se suprotstavi svim oblicima nezakonitosti i zloupotreba, bez izuzetaka, pa i ako se radi o njegovom uposleniku”, saopćeno je iz te nstitucije.

Slučaj ‘Lutka’

“Tužiteljstvo BiH institucija je koja radi u skladu sa zakonom i svako nezakonito postupanje pojedinaca bit će procesuirano”, navodi se u saopćenju.

Prema pisanju medija, Čavku sumnjiče za krađu dokaznog materijala iz predmeta kodnog imena “Lutka”.

U tom predmetu optužene terete za neka od najtežih krivičnih djela organiziranog kriminala.

Prema izvorima bliskim istrazi, Čavka je osumnjičen da je ukrao mobilni telefon koji je u okviru krivičnog postupka oduzet od Anesa Kurbegovića, jednog od optuženih u predmetu “Lutka”, prenosi Srna.

Srna javlja da je dosadašnjom istragom utvrđeno da je državni tužilac uzeo mobitel iz spisa, te je, u kasnim noćnim satima, ubacivao svoju SIM karticu, na osnovu čega su i otkrivene njegove zloupotrebe.

Optužnica u predmetu “Lutka” podignuta je protiv 32 osobe, zbog djela počinjenih u proteklih 10 godina.

Između ostalog, riječ je o više ubistava i teških ubistava, oružanih pljački banaka i transporta novca u višemilionskim iznosima.

Izvor: Al Jazeera i agencije