BiH izvozi municiju u Pakistan

Očekuje se višestruka isporuka bh. municije u Pakistan, kazao je ambasador Makarević (Ustupljeno Al Jazeeri)

Bosanskohercegovačka fabrika namjenske industrije Igman isporučila je Pakistanu snajpersko streljivo 12,7×99, takozvani Ball Sniper, u vrijednosti blizu pola miliona eura.

Osim BiH, ovu vrstu streljiva proizvode i Južna Koreja, Južnoafrička Republika i Velika Britanija. Sve te države na tenderu su konkurirale za posao koji je na kraju dobila Bosna i Hercegovina, javlja iz Sarajeva reporterka Al Jazeere Arduana Kurić.

Nedim Makarević, ambasador BiH u Pakistanu, kazao je da su se paralelno s tenderom odvijali i diplomatski napori da BiH dobije priliku izvoza na ovo, za namjensku industriju, važno tržište.

“Godinama imamo problema da izvezemo vojnu opremu na pakistansko tržište. Međutim, BiH je protekle nedjelje otpremila pošiljku sofisticirane municije pakistanskom Ministarstvu odbrane. Naznačenom kupcu roba stiže u Karachi. Važna je ovo vijest i zbog toga što, tehnološki gledano, ovu visoko-sofisticiranu robu proizvode još samo Južna Koreja , Južna Afrika i Velika Britanija i to na cijelome svijetu. Tender je pokazao da BiH može da konkurira ovim velikim zemljama”, kazao je Makareivć.

Riječ je o pošiljci vrijednoj blizu pola miliona eura, no Makarević kaže kako je to tek prva od mnogih pošiljki koja se planiraju realizirati.

“Ističem  da je to prva realizovana  prodaja NVO-a  iz BiH ka Pakistanu te da se najzad krenulo sa ovim projektom u pravom pravcu. Ova isporuka nije velika, međutim očekuje se višestruka isporuka istog produkta, te se automatski otvaraju mogućnosti za nove produkte. Zahvalio bi se odgovornima iz Ministarstva odbrane Pakistana na njihovoj podršci i razumijevanju te kolegama iz BiH koji su od početka podupirali cijeli projekt”, kazao je.

Rehabilitaciji vojne industrije

“Mislim da razloga za  veliko zadovoljstvo ima i Igman iz Konjica, kao proizvođač, tako i cijela namjenska industrija u BiH. Smatram ovo važnim korakom ka rehabilitaciji vojne industrije u BiH.”

Bosna i Hercegovina godinama nastoji prevazići krizu u pregovorima s Pakistanom o isporuci oružja koja je nastala sredinom 2000-ih nakon što firma Pretis nije uspjela realizirati ugovor vrijedan 12 miliona eura o isporuci tenkovske granate kalibra 125 mm. 

Ambasador Makarević zadovoljan je konačnim pomakom i realizacijom prve isporuke vojne opreme pakistanskom tržištu.  Nada se kako je ovo znak da su dvije zemlje spremne nastaviti s pregovorima o realizaciji starih, ali i novih projekata.

Zadovoljan može biti i konjički Igman, firma namjenske industrije s trenutno najboljim ugovorima o izvozu oružja. Samo s američkom kompanijom Howell Machine ugovoreni su poslovi sve do 2015, javlja Kurić.

Tako će do kraja ove godine, Igman Howell Machineu isporučiti municiju u vrijednosti od blizu 30 miliona eura, naredne u iznosu od 50 miliona, a 2015. godine vrijednost ugovora penje se na 80 miliona eura. 

Izvor: Al Jazeera