BiH je tranzitna zemlja za izbjeglice

Najmasovniji dolazak izbjeglica Bosna i Hercegovina je zabilježila prije deset dana kada je u zemlju ušla skupina od 11 osoba koje su se predstavile kao izbjeglice iz Sirije. Provjerom je, međutim, utvrđeno, da većina njih dolazi iz Turske. Svi su zadržani u Imigracijskom centru u Istočnom Sarajevu. Kao i najveći broj izbjeglica koje dođu u BiH, žele nastaviti svoj put prema Europi.

U Imigracionom centru boravi 29 osoba. Među njima su i izbjeglice iz Afganistana, Iraka, Palestine, Sirije. Isti tretman je za sve. Snimanje je zabranjeno, jer je najveći broj njih u zemlji ilegalno. Uprava centra i nadležne institucije imaju objašnjenje za to – ili su došli bez dokumenata, ili sa falsifikovanim dokumentima. Direktor službe za strance BiH Slobodan Ujić objašnjava situaciju:

„Našim operativnim radom došli smo do saznanja da od 11 njih, sedam je iz  Turske i da su prešli iz Srbije“.

Većina bude vraćena u Srbiju

Kroz ovaj godišnje prođe između 350 i 400 osoba. Najveći broj njih u skladu s protokolom o readmisiji, bude vraćen u Srbiju.

„Svako ko dospije u ovaj Imigracioni centar ima pravo na besplatnu pravnu pomoć. Problem je, međutim, što najveći broj njih, besplatnu pravnu pomoć ne želi“, izvještava Nadina Maličbegović, novinarka Al Jazeere.

U organizaciji Vaša prava sumnjaju da su oni koji dospiju u Centar i upoznati sa svojim pravima. Readmisija je, kažu, i jednostavnija i jeftinija za bh. vlasti, povoljnija za migrante, jer ne podrazumijeva zatočeništvo u Centru i protjerivanje iz države. Elma Tekač-Haseta kaže da pozitivne odluke Suda BiH po tužbama te organizacije pokazuju da su njihove sumnje opravdane.

„Ono što se našlo kao povreda u postupku je neangažovanje u postupku, ili neadekvatno savjetovanje, jer onaj ko ima osnovno znanje engleskog jezika ne može obavljati pravno savjetovanje i odlučivati o životnim sudbinama i nečijim pravima“, dodaje.

Ujić pojašnjava kako situacija može biti komplikovana.

„Služba pokriva cijelu teritoriju BiH, naprimjer, Bihać, trebate prevodioca urdu jezika. Deset je naveče. Pravo zadržavanja je šest sati. Nemate prevodioca urdu jezika“, dodaje.

Izbjeglički status

Prema podacima Ministarstva sigurnosti 2014. godine, 45 osoba je podnijelo zahtjev za azil, 2015. njih 46, ove godine 47. Iako BiH nije na izbjegličkoj ruti, u Ministarstvu očekuju da bi ih do kraja godine moglo biti stotinu, jer su mjere zemalja regije sada strožije. Pomoćnik ministra u sektoru za azil Marian Baotić kaže da se većina slučajeva ne završi.

„Manje više, u 60 ili 70 posto slučajeva se postupak ne završi, ovo je kupovina vremena, da ih ne protjeramo, ali iskoriste u jednom trenutku status koji imaju i nestanu iz BiH“, dodaje.

U Bosni i Hercegovini status izbjeglice do sada je dobilo 317 osoba. Dio njih je, u međuvremenu, preseljen u treće zemlje, tako da trenutno 169 osoba u BiH ima status izbjeglice. 

Izvor: Al Jazeera