BiH može značajno povećati izvoz voća u Rusiju

Nisu u pitanju sedmice i mjeseci za promjene, nego dani budući da se radi o urgentim stvarima, kaže Šarović (Anadolija)

Ruska služba za veterinarski i fitosanitarni nadzor potvrdila je, nakon obavljene inspekcije, da Bosna i Hercegovina ima potencijale i mogućnosti za značajno povećanje obima isporuke voća u Rusku Federaciju, ali u BiH ne postoji jedinstveni centralizirani sustav za osiguranje fitosanitarne sigurnosti za proizvode visokog fitosanitarnog rizika namijenjene izvozu u tu zemlju.

Potvrdio je to, nakon sjednice Vijeća ministara BiH, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović.

Ruska veterinarska i fitosanitarna regulatorna kompanija Rosselkhoznadzor početkom kolovoza je uvela privremenu zabranu na uvoz poljoprivrednih proizvoda iz Bosne i Hercegovine zbog nedostatka potvrde o sigurnosti proizvoda. Potom je odobren dolazak ruske inspekcije u obilazak proizvođača i pogona u kojima se pohranjuje voće i povrće.

Inspektori iz Rusije obavili su fitosanitarni pregled, odnosno provjeravali dokumentaciju, identitet i zdravstveno stanje voća i povrća te objekata u kojima se pohranjuju, radi utvrđivanja prisustva ili odsustva štetnih organizama.

Šarović je podsjetio kako su fitosanitarni inspektori u BiH boravili od 17. do 20. kolovoza, gdje su obišli nekoliko proizvodnih pogona i poduzeća koje izvoze robu na tržište Rusije, nakon što je bosanskohercegovačkim proizvođačima uvedena privremena zabrana izvoza.

Izvještaj su ruski inspektori u utorak dostavili Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH odnosno Upravi za zaštitu zdravlja bilja.

Ministar Šarović konstatirao je kako BiH ima potencijale i mogućnosti za značajno povećanje obima isporuka voća i povrća u Rusku Federaciju.

“Ruska strana u svom izještaju konstatuje da proizvođači poljoprivrednih dobara uzgajaju, a izvoznici izvoze u Rusku Federaciju proizvode visokog fitosanitarnog rizika, ne uzimajući u obzir posebnosti fitosanitarnih zahtjeva Ruske Federacije”, kazao je Šarović.

Prilagoditi se standardima

Dodao je i kako su ga ruski inspektori “zamolili da preduzme odgovarajuće mjere za usavršavanje sistema fitosanitarne kontrole tokom proizvodnje i pripreme proizvoda namijenjenih za izvoz u Rusiju i da informiše o tome rusku stranu u što kraćem roku kako bi se zabrana izvoza u Rusku Federaciju mogla što prije ukinuti”.

Šarović je potvrdio i kako je Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH već poduzelo odgovarajuće mjere, te su održani sastanci s vodstvom entitetskih inspektorata.

“Moramo sistem da prilagodimo standardima koje traži ruska strana u okviru zakonodavstva BiH. Ne možemo mijenjati zakone za 10-15 dana, ali sve ove stvari moramo da rješavamo u narednim danima. Nisu u pitanju sedmice i mjeseci, u pitanju su dani budući da se radi o urgentim stvarima. Ne bojimo se ovog zadatka i ovo ministarstvo i ovaj ministar će obavijestiti rusku stranu i na neki način biti garancija da voće i povrće koje izvozimo iz BiH bude u skladu s ruskim standardima”, poručio je ministar Šarović.

Potvrdio je i da će ruska inspekcija za hranu, odnosno za prijem objekata za izvoz hrane životinjskog porijekla, odnosno mesa, doći u BiH 11. rujna i da će tokom dva tjedna obići najmanje 20 izvoznih objekata.

Obaviješteno i Vijeće ministara BiH

Prethodno je i Vijeće ministara BiH primilo k znanju Informaciju o posjetu inspekcije Ruske Federacije u vezi s izvozom voća i povrća te je dalo podršku Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa.

Navedeno ministarstvo je, u suradnji s nadležnim entitetskim i institucijama Brčko Distrikta BiH, poduzelo aktivnosti na što bržem otklanjanju uočenih nedostataka, rečeno je na Vijeću ministara BiH.

Zatraženo je i poduzimanje odgovarajućih mjera za usavršavanje sustava fitosanitarne kontrole pri proizvodnji i pripremi proizvoda namijenjenih izvozu u Rusku Federaciju.

Izvor: Al Jazeera i agencije