BiH neće imati svoj glas o Palestini

Srbija i Slovenija će stati na stranu Palestine i glasati za njen status države “posmatrača” u Ujedinjenim narodima (UN), dok će Hrvatska, Makedonija i Crna Gora biti suzdržane.

“BiH je nazajnimljivija, kao i uvijek. Predsjedništvo daje upute veleposlaniku, a pošto nije postignut koncenzus, BiH praktično neće imati svoj glas, barem kako sada stvari stoje”, javio je iz New Yorka reporter Al Jazeere Ivica Puljić

Iako su bošnjački i hrvatski član Predsjedništva BiH, Bakir Izetbegović i Željko Komšić, glasali za podršku, aktuelni predsjedavajući, član Predsjedništva BiH iz entiteta Republika Srpska Nebojša Radmanović, bio je protiv, prenosi agencija Anadolija.

Još je jedan razlog zbog kojeg BiH, vjerovatno, neće dati svoj glas za posmatrački status Palestine u UN-u.

Zamjenik pomoćnika američke državne sekretarke za evropske i evroazijske poslove Philip Reeker poručio je u četvrtak u Sarajevu da američka administracija očekuje od BiH da ostane uzdržana tokom glasanja o unapređenju statusa Palestine u UN-u.

„Reeker je otvoreno rekao da bi Sjedinjene Američke Države podržale odluku BiH da se uzdrži prilikom glasanja u Generalnoj skupštini UN-a u vezi s inicijativom Palestine za promjenom statusa u svjetskoj organizaciji“, saopćeno je iz kabineta predsjedavajućeg Predsjedništva BiH.

Uzdržani i odlučni

Iz Ministarstva vanjskih i evropskih poslova Republike Hrvatske saopćeno je da „s obzirom da države članice Evropske unije nisu postigle zajednički stav vezan uz glasanje o rezoluciji u Ujedinjenim narodima, Hrvatska će, uzimajući u obzir sva stajališta, biti suzdržana”.

“Ako države članica Ujedinjenih naroda prihvate rezoluciju, ona će priznati status promatračke države nečlanice Palestinskoj samoupravi. Hrvatska će i nadalje podržavati napore međunarodne zajednice u pronalaženju održivog rješenja”, kaže se u saopćenju.

Crna Gora je u srijedu donijela odluku po pitanju Palestine. Iz tamošnjeg Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija saopćeno je da će ta zemlja ostati uzdržana.

“Naš uzdržan stav ne znači neutralnost po ovom pitanju, već počiva na dubokom uvjerenju da svako pitanje iz višeslojnog izraelsko-palestinskog i bliskoistočnog mirovnog paketa treba rješavati u duhu sporazumijevanja, a ne prouzrokovanja novih razlika i podjela”, navodi se u saopćenju.

Izvor: Al Jazeera i agencije