BiH nije ispunila drugi uvjet Moneyvala

Bosna i Hercegovina nije ispunila uvjete Moneyvala – da usvoji zakone koji su bili neophodni kako bi se izbjegla crna lista kada je riječ o finansijskim transakcijama iz inostranstva, ali i iz zemlje.

Usvojen je Zakon o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti. Dom naroda, pak, nije prihvatio zahtjev Vijeća ministara da se izmjene i dopune krivičnog zakona BiH razmatraju u skraćenoj proceduri, te će biti razmatrane u redovnoj.

Izmjene Krivičnog zakona bile su sporne za poslanike iz bh. entiteta Republika Srpska.

U klubu poslanika iz RS-a kažu kako je time spriječen prijenos ovlasti s entiteta na državu, iako bez objašnjenja o kojim je tačno ovlastima riječ. No, za njih je korist veća od šteta o kojima se govori.

‘Političke igre’

„Gdje piše da će to biti toliko štetno kao što to sarajevski mediji prezentuju? Gdje piše? Mnogo je teža varijanta da prenosimo nadležnosti s RS-a na BiH, a građani RS-a će to znati prepoznati“, kaže Staša Košarac, dopredsjedavajući Doma naroda.

Opozicionari iz tog entiteta u svemu vide političku igru vladajućeg SNSD-a.

„Ako ko hoće da se frljaca izrazima ‘probosanski’, onda je SNSD bio probosanska stranka, jer je on taj zakon i izglasao u Predstavničkom domu“, kaže Mladen Ivanić, predsjednik Partije demokratkog progresa (PDP).

Iz SNSD-a su ranije objašnjavali kako je sporni zakon u Zastupničkom domu podržan omaškom. Međutim, i dalje ostaje nejasno koje se ovlasti entiteta predloženim izmjenama zakona preuzimaju.

„Ma, nema govora o prijenosu bilo kakve nadležnosti. Nezgodno je meni bilo što nagađati. Ja mislim da se radi o tome što je kazneni zakon na razini BiH“, prokomentirao je Bariša Čolak, ministar pravde BiH.

Odlukom većine sva tri kluba zakon je vraćen u redovnu proceduru, te prilika za njegovo usvajanje nije propala.

„Možemo prije doći do tog zakona ukoliko se u međuvremenu pronađu kompromisi i ako se pokaže više političke volje. Mislim da će to tijela Vijeća Evrope koja tretiraju ovu oblast imati u vidu“, kaže Halid Genjac iz Kluba bošnjačkih poslanika.

No, iz Ministarstva sigurnosti kažu kako se posljedice neusvajanja paketa zakona već osjećaju, zbog poteza Moneyvala.

OHR razočaran

„Nedvosmisleno stoji da se pozivaju sve zemlje da u roku od 30 dana Moneyvalu odgovore što su poduzele. To je jasno samo po sebi. Perje je prosuto, sad ga treba netko vraćati“, rekao je Mladen Ćavar, zamjenik ministra sigurnosti BiH.

Iz Moneyvala su odgovorili da njihova ranija izjava ostaje na snazi, te da će je sada, kada paket zakona nije usvojen, na svojim stranicama objaviti i grupa za finansijske transakcije FATF.

Naredne korake Moneyval će preduzeti nakon naredne plenarne sjednice u septembru, rekli su za Al Jazeeru u toj organizaciji.

I u Uredu Visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH su razočarani što preporuke iz 2010. i 2005. nisu usvojene nakon toliko godina razmatranja.

To je za OHR pokazatelj političke kulture, u kojoj veću težinu ima kratkoročno manevrisanje od dugoročnih finansijskih interesa zemlje.

Izvor: Al Jazeera