BiH obilježava 23 godine nezavisnosti

Polaganje cvijeća na spomen-obilježju Vječna vatra u Sarajevu (Anadolija)

Brojne delegacije jutros su položile cvijeće i vijence na spomen-obilježju Vječna vatra u Sarajevu povodom 1. marta – Dana nezavisnosti BiH, prenosi Anadolija.

Ovom činu prisustvovali su predstavnici Oružanih snaga BiH, član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, delegacije boračkih udruženja Kantona Sarajevo, vijećnici Gradskog vijeća Grada Sarajeva, zastupnici u Skupštini Kantona Sarajevo i drugi, kao i brojni građani Sarajeva.

Cvijeće je položeno i na  Šehidskom spomen-mezarju Kovači te na spomenik ubijenoj deci Sarajeva.

Član Predsjedništava BiH Bakir Izetbegović čestitao je Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine svim građanima te podsjetio da je referendumom i odlukom građana, BiH nastavila svoj put kao kao nezavisna i suverena zemlja, potvrdivši višestoljetni kontinuitet te izrazio nadu u bolja vremena za BiH. 

Delegat iz reda srpskog naroda u Domu naroda Federalnog parlamenta Predrag Kojović da još uvijek nije postignuta ideja za koju su se građani BiH izjasnili na referendumu za nezavisnost.

“Borba za Bosnu i Hercegovinu koja neće biti pod međunarodnim protektoratom i u kojoj će građani i narodi biti ravnopravni na cijeloj njenoj teritoriji, još uvijek traje”, smatra Kojović.

Svečano obilježavanje Dana nezavisnosti će se okončati svečanim prijemom u zgradi Predsjedništva kojem će domaćini biti članovi Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović i Dragan Čović.

Referendum o nezavisnosti

Bosna i Hercegovina, danas, 1. marta, proslavlja 23 godine od kada je većina njenih građana putem referenduma odlučila da se zemlja odvoji se od tadašnje Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije (SFRJ) i postane nezavisna.

Referendum je održan 28. februara, a za nezavisnost je glasalo 2.073.568 glasača. Izlaznost je iznosila 63,6 posto. Od ukupnog broja onih koji su se odazvali na referendum – 99.7 posto bilo je za nezavisnost, a 0,3 posto protiv.

Prije Bosne i Hercegovine, krajem 1990. godine odluku o proglašenju nezavisnosti od bivše SFRJ donijela je Republika Slovenija, a nešto kasnije, u toku 1991. godine i Hrvatska i Makedonija. 

Izvor: Agencije