BiH: Osumnjičeni priznao ubistvo policajca

Za ubistvo sarajevskog policajca Muhidina Pivodića, čije beživotno tijelo je pronađeno u ponedjeljak rano ujutro u naselju Reljevo u Sarajevu, osumnjičen je 23-godišnji Ć. A. nastanjen na području Ilidže, potvrđeno je danas na press konferenciji u Ministarstvu unutrašnjih poslova (MUP) Kantona Sarajevo.

Kako agencija Anadolija (AA) saznaje, riječ je o Anelu Ćemi sa Ilidže.

Mladić je u potpunosti priznao da je izvršio ubistvo policajca Pivića.

Policijski komesar Vahid Ćosić je na konferenciji za novinare rekao da je osumnjičeni po lišenju slobode priveden u službene prostorije MUP-a Kantona Sarajevo, gdje je u prisustvu Kantonalnog tužilaštva Sarajevo, nad njim izvršena kriminalistička obrada.

Prilikom pretresa njegove kuće pronašli su vozilo Renault 5 sive boje, koje je korišteno za izvršenje krivičnog djela, automatska puška, 1138 komada metaka, 19 okvira za automatsko oružje, dvije gas maske, 2 RAP-a sa priborom za čišćenje, dvije metalne kutije za municiju, javlja Al Jazeerina reporterka Ljiljana Smiljanić.

Prilikom hapšenja, A.Ć. je kod sebe ima ručnu bombu. Policijski komesar nije želio govoriti o motivima ubistva, dodajući da to tek treba ustanoviti istraga.

Al Jazeera saznaje da je 24 sata prije ubistva policija osumnjičenom napisala kaznu za saobraćajni prekršaj, te da je bacao i nedozvoljena pirotehnička sredstva u Hrasnici.

Čestitke ministra

Policajac Muhidin Pivodić ubijen je dok je osiguravao pravoslavnu crkvu Hram svetog Nikolaja u Reljevu kraj Sarajeva.

Ministar unutrašnjih poslova KS Nermin Pećanac potvrdio je za agenciju AA da je četrdeset minuta iz ponoći uhapšena osoba osumnjičena za brutalno ubistvo policajca Pivodića.

Pećanac je kazao da se radi o osobi koja je od ranije poznata policiji, iako nije toliko poznata široj javnosti.

Ministar Pećanac čestitao je policijskim službenicima na otkrivanju lica za koje postoji “osnovana sumnja da je izvršilac tog gnusnog ubistva”.

“Moram reći da sam ponosan na policiju Kantona Sarajevo koja je profesionalnost stavila iznad emocija, a svjestan sam šta ovo za njih znači”, istakao je Pećanac.

On je kazao da MUP KS ima dovoljno dokaza da osumnjičenog procesuira u daljem postupku tužilaštva i suda.

Ministar Pećanac je isključio bilo kakve vjersko-nacionalne motive ovog zločina, a o čemu se, između ostalog, špekuliralo u ponedjeljak u dijelu javnosti u BiH jer je policajac osiguravao Hram svetog Nikolaja.

“Istraga će pokazati motive, ali nema nikakvih indicija da to ima veze sa nekim međunacionalnim odnosima”, izjavio je Pećanac.

U Ministarstvu unutrašnjih poslova u Sarajevu u utorak u 13 sati će biti održana konferencija za novinare na kojoj će se govoriti o detaljima ovog slučaja.

Izvor: Al Jazeera i agencije