BiH: Pojačane mjere nadzora nad strancima

Podaci o strancima koji ulaze ili borave u Bosni i Hercegovini bit će na raspolaganju i svim drugim sigurnosnim agencijama (Al Jazeera)

Služba za poslove sa strancima Bosne i Hercegovine stavila je u funkciju poseban sistem prikupljanja biometrijskih podataka koji bi trebao osigurati efikasniji nadzor nad stranim državljanima.

Novi sistem kojim raspolaže Služba za poslove sa strancima BiH omogućit će prikupljanje, analizu i obradu biometrijskih podataka, prije svega otisaka prstiju, a uspostavljen je uz pomoć američke vlade koja je do sada za to izdvojila više od 800.000 dolara.

Ilegalne migracije

“Cilj projekta je jačanje prevencije ilegalnih migracija, kontrola ulaska u Bosnu i Hercegovinu, učinkovita borba protiv terorizma i kriminalnih aktivnosti, uključujući borbu protiv trgovine ljudima, trgovine narkoticima i organiziranog kriminala”, naveli su iz Službe za poslove sa strancima.

Podaci o strancima koji ulaze ili borave u Bosni i Hercegovini i koje prikupi ova služba bit će na raspolaganju i svim drugim sigurnosnim agencijama.

Bosna i Hercegovina je sigurnosnim službama postala zanimljiva kao tranzitna zemlja za odlazak na ratišta poput onog u Siriji, nakon što je opaženo da se neke osobe koje su se odlučile pridružiti organizaciji Islamska država Irak i Levant tamo putovale redovnim avionskim linijama koje iz Sarajeva vode prema Istanbulu.

Izvor: Agencije