BiH: Policajci uhapšeni u istrazi o ubistvu

Lukač: Uhapšene osobe za koje postoje osnovi sumnje da su izvršitelji, nalogodavci ili saučesnici krivičnog djela ubistva (Al Jazeera)

Bosanskohercegovačka policija je u jutarnjim satima utorak u Bihaću privela šest osoba, bivših i sadašnjih policijskih dužnosnika, koji se dovode u vezu sa ubistvom srpskog povratnika Cvijana Radića.

On je pod nerasvijetljenim okolnostima ubijen u Bihaću  1997, a njegovo tijelo izvučeno je iz Crnog jezera kod Bosanske Krupe mjesec dana kasnije.

Istraga u ovom slučaju trajala je punih 16 godina. Svi privedeni nalaze se u prostorijama za zadržavanje Federalne uprave policije, a ispitivanje je u toku.

Kako Al Jazeera neslužbeno saznaje, većina privedenih se branila šutnjom.

Sarajevsko Tužilaštvo vodi slučaj

Oni će, u ranim jutarnjim satima u srijedu, uz izvještaj o krivičnom djelu ubistva, biti predani Kantonalnom tužilaštvu u Sarajevu.

Kako doznajemo, slučaj je izuzet od Kantonalnog tužilaštva u Bihaću zbog pristrasnosti.

Očekuje se da će Tužilaštvo predložiti jednomjesečni pritvor.

“Slučaj je konačno rasvijetljen”, kazao je direktor Federalne uprave policije Dragan Lukač.

“Jutros smo, ovdje u Bihaću, šest osoba lišili slobode za koje postoje osnovi sumnje da su izvršitelji, nalogodavci ili saučesnici u ovom djelu. Ja moram konstatirati da u ovom predmetu, nažalost, stoji činjenica da su izvršitelji ovog djela bivši pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Unsko-sanskog Kantona  i jedan broj ljudi koji još radi u policiji “, rekao je Lukač.

Izvor: Al Jazeera