BiH: Pripreme pred ulazak Hrvatske u EU

Ulazak Hrvatske u Evropsku uniju (EU) pred Bosnu i Hercegovinu je stavio važan zadatak. Granični prelazi moraju biti spremni. Samo dva prelaza imat će sve potrebne inspekcijske službe za izvoz. Jedan od njih je u Gradišci.

“Na graničnom prelazu u Gradišci česte su gužve, naročito vikendom i praznikom. Od 1. jula 2013. godine moglo bi da bude i gore, jer, osim prelaza Bijača, na jugu zemlje, izvoznici iz Bosne i Hercegovine moći će da koriste samo ovaj”, izvještava reporterka Al Jazeere Ljiljana Smiljanić.

Zoran Predojević iz Prijedora dva puta sedmično vozi pšenicu u Hrvatsku. Svaki put koristi ovaj prelaz. Kaže da ne očekuje bitne promjene ulaskom Hrvatske u EU.

“Ne bi trebalo. Šta ja znam, pošto oni tamo rade granični prelaz. Trebalo bi riješiti ovu našu stranu, a za tamo ne znam”, kaže on.

Prema podacima iz Akcionog plana, pristupanje Hrvatske EU Bosnu i Hercegovinu koštat će više od 30 miliona eura. Najveći trošak je upravo priprema graničnih prelaza i izgradnja novih.

Formiran stručni tim

Za adaptaciju prelaza u Gradišci bit će potrebno 200.000 eura. Mnogo više potrebno je za drugi prelaz za izvoznike na jugu zemlje.

Za izgradnju prelaza Bijača obezbijeđeno je 9,4 miliona eura. Nedostaje još 3,8 miliona eura. Pripreme za izgradnju su u toku.

U opštini Gradiška formirali su stručni tim, zajedno sa Upravom za indirektno oporezivanje (UIO) Bosne i Hercegovine. Zadatak im je da spriječe ili bar umanje negativne posljedice po stanovnike.

Zoran Latinović, načelnik Opštine Gradiška, kaže: “Nadam se da ćemo sa početkom građevinske sezone pristupiti svim onim neophodnim aktivnostima kako bismo spremno dočekali 1. juli na način da maksimalno poboljšamo protok robe i putnika, da ne dođe do saobraćajnog kolapsa. Da na neki način, Opština, koja jeste zainteresovana za ovaj projekat, u svemu tome nađe i finansijske interese, da nadoknadi indirektnu i direktnu štetu, koju ćemo imati od prolaska velikog broja teretnih kamiona.”

Osim proširenja prelaza, u planu su dodatne izmjene u saobraćaju. Posebna cesta bit će obezbjeđena za kamione.

Zoran Predojević, vozač iz Prijedora, kaže: “Nema uslova nekih. Bude gužve tu. Jedino mala auta prave na probleme, ali malo guramo mi njih i oni nas. Sve u rok službe.”

U planu je i izgradnja nekih objekata na carinskom terminalu, poput restorana i prodavnice, gdje bi se vozači mogli snabijevati.

Adaptacija privremeno rješenje

Također, trebao bi biti obezbijeđen dodatni parking za kamione, da se ne bi stvarale kolone. Međutim, bh. vlasti ističu da dva prelaza s neophodnim inspekcijskim službama neće biti dovoljna. Insistirat će, kažu, i na trećem.

Što se Gradiške tiče, adaptacija je privremeno rješenje. Problem je i postojeći most, koji ima ograničen kapacitet.

“Što se tiče Granične policije (GP) Bosne i Hercegovine, ulazak Hrvatske u EU neće bitno promijeniti njihov rad, bar kad je riječ o zakonskim okvirima. Iz GPBiH kažu da će nastaviti da se usavršavaju, a korak ka boljoj kontroli granice su, kažu, i nedavno uvedene zajedničke patrole sa policijom Hrvatske”, izvještava Smiljanić sa graničnog prelaza Gradiška.

Izvor: Al Jazeera