BiH: Pronađeno tijelo stradalog alpiniste

U potrazi učestvuju članovi hrvatske Gorske službe spašavanja, spasioci iz Livna i Mostara. (Pixsell)

Nakon višesatnog traganja gorskih spašavatelja iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine,  pronađeno je tijelo alpiniste koji je jučer poslijepodne stradao u lavini na planini Kamešnici kod Livna.

Noćas je, zbog jakog nevremena, potraga bila nakratko prekinuta. Snježna lavina zahvatila je jučer četvoricu alpinista iz Hrvatske. Trojica pronađenih su zbirnuta. Svi su bili iskusni alpinisti. Tragično stradali bio je pripadnik HGSS-a.

Snježna lavina koja je u subotu zahvatila četvoricu alpinista tokom uspona na najviši vrh Kamešnice, jedan kilometar u unutrašnjosti teritorije BiH, značajno je duža nego što su govorile prve informacije.

Lavina se pokrenula na samom grebenu Kamešnice i spustila se u dužinu od jednog kilometra i širini od oko 150 metara, navode iz HGSS-a.

Trojica pronađena

Od četvorice alpinista koje je lavina zahvatila, trojica su pronađena i zbrinuta, a za četvrtim od subote popodne trajala je intenzivna potraga.

Povrijeđeni prebačen u Split

Alpinista koji je s planine Kamešnice dovezen u Županijsku bolnicu Livno prebačen je u subotu večer u KBC Firule u Split.
Prema informaciji koju je za Fenu dao dežurni liječnik  Ivica Jozić, alpinista koji je u subotu poslijepodne dovezen s  teškim tjelesnim povredama prsišta i udova uslijed snježne lavine, primarno je zbrinut.
Nakon toga je u stanju van životne opasnosti vozilom Hitne pomoći livanjske bolnice prebačen na daljnje liječenje u Split.

Riječ je o državljanima Hrvatske koji su, kako navode iz HGSS-a, veoma iskusni alpinisti. Dvojica su gorski spasioci.

U potrazi jedna ekipa spasilaca pristupila je s grebena dok je glavnina potrage krenula iz podnožja. Koristili su se i psi, te se provodilo sondiranje lavinskim sondama, pretraživanje RECCO sistemom te prekopavanje.

Također na tom području povremeno pada kiša, a vršni dio grebena Kamešnice je u magli.

Kamešnica je nastavak Dinarskog planinskog lanca, koja se nalazi na granici Hrvatske s BiH, u Zagori iznad Sinja.

Kompletan vršni greben s najvišim vrhovima Konj (1856 m n/v), Kurljaj (1809 m n/v) i Garjeta (1773 m n/v) se nalazi u BiH, dok je najviši vrh s hrvatske strane Glavaš (1308 m n/v).

Izvor: Agencije