BiH protiv Grčke ostala bez pobjede u posljednjoj minuti

'Zmajevi' su većim dijelom susreta bili bolji tim (Anadolija)

Nogometna selekcija Bosne i Hercegovine je na gostovanju kod rivala Grčke odigrala rezultatom 1:1.

Derbi meč četvrtog kola grupe H kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo  u Rusiji 2018. između Grčke i BiH odigran je na stadionu “Georgios Karaiskakis” u Pireju, a pravdu na terenu dijelio je švedski arbitar Jonas Eriksson.

Selektor BiH Mehmed Baždarević je na megdan Grcima poslao ofanzivan sastav s kapitenom Edinom Džekom i Vedadom Ibiševićem u vrhu napada. Prve minuti pripale su bh. nacionalnom timu, a prvu šansu na meču imao je Ibišević koji je glavom šutirao sa desetak metara pravo u ruke grčkog golmana, prenosi Anadolija.

Grci tek u 10. minuti kontrom po lijevoj strani prvi put kreću u napad. Akciju im je prekinuo Emir Spahić startom za koji je dobio žuti karton, a minut kasnije “požutio” je i kapiten Džeko zbog sličnog starta.

U nastavku meča igra se ponovo seli na polovicu Grka, a nakon dobre šanse koju je propustio Džeko, Miralem Pjanić zaprijetio je iz slobodnjaka sa ivice šesnaesterca, ali njegov šut završava u živom zidu.

Gol za BiH

Izet Hajrović je u 21. minuti sjajno šutirao tik pored desne stative grčkog gola, a golman Orestis Karnezis samo minut kasnije brani udarac koji je s distance uputio Džeko.

Dominaciju na terenu izabranici selektora Baždarevića krunisali su golom u 32. minuti meča. Džeko je izborio slobodan udarac, a Pjanić maestralnim šutom sa slobodnjaka pogodio stativu, a lopta se odbila golmanu u leđa i ušla u gol za vodstvo bh. tima. Formalno je gol postigao golman domaće selekcije.

Nakon gola sudija Eriksson prekinuo je meč na nekoliko minuta zbog bakljade navijača na tribinama, no sve je brzo riješeno i meč je nastavljen.

Koliko su Grci bili nemoćni u prvom poluvremenu ponajbolje pokazuje veliki pritisak koji su vršili na sudiju Erikssona, jer je nakon svake sudijske odluke sucu trčalo nekoliko nezadovoljnih grčkih reprezentativaca.

Valja istaknuti i skandalozno ponašanje grčkih navijača koji su zvižducima propratili intoniranje himne BiH, a tokom cijelog meča gostujuće navijače provocirali i isticali transparente sa simbolima četničkog pokreta, među kojima je najskandalozniji onaj viđen iza gola Asmira Begovića, a na kojem je pisalo “Nož, žica, Srebrenica”.

Dominacija ‘zmajeva’

Drugo poluvrijeme počelo je nastavkom dominacije popularnih “zmajeva” na sredini terena.

Grci su prvu ozbiljnu šansu na meču imali u 55. minuti kada je šut Konstantinosa Fortunisa odbranio Begović. Pet minuta kasnije Grci su zaprijetili i iz kornera, ali Begović je ponovo bio siguran.

Džeko je u narednom napadu imao dobru priliku iz koje je dobio samo korner, iako se start golmana Grčke činio sumnjivim na ivici peterca. Kapiten bh. tima i u 67. minuti šutira u okvir grčkog gola, ali golman Karnezis ponovo brani njegov šut.

Toni Šunjić je u 70. minuti zamijenio Spahića koji se povrijedio prilikom duela s grčkim igračima na sredini terena.

Pjanić u 74. minuti nakon odličnog prodora i ubacivanja Senada Lulića, šutira pored lijeve stative grčkog gola. Samo tri minute kasnije nakon prekršaja nad Džekom došlo je do naguravanja igrača nakon čega je sudija Eriksson Džeki pokazao drugi žuti i crveni, a crveni grčkom beku Kyriakosu Papadopoulosu.

Pjanić je iz slobodnog udarca našao Ibiševića koji sa pet metara šutira glavom iznad grčkog gola. Minutu kasnije Ibiševića mijenja Milan Đurić.

Poravnanje Grčke

Do kraja meča su Grci imali nekoliko izglednih prilika, a u posljednjoj minuti meča, tačnije u petoj minuti nadoknade, golom Giorgosa Tzavellasa dolaze do nevjerovatnog povratka Grka i konačnih 1:1 na semaforu.

Belgija je večeras u četvrtom kolu kvalifikacija slavila visoku pobjedu rezultatom 8:1 nad Estonijom, a Kipar je ranije danas pobijedio Gibraltar rezultatom 3:1.

Poslije četiri odigrana kola Belgija je lider grupe sa maksimalnih 12 bodova, Grčka ima deset, BiH sedam bodova. Estonija i Kipar imaju po tri, dok je Gibraltar posljednji u grupi bez bodova.

U narednom kolu koje je na rasporedu 25. marta naredne godine u grupi “H” BiH dočekuje Gibraltar, Grčka gostuje u Belgiji, a Estonija ide na Kipar.

U grupi “B” večeras je favorizirani Portugal rezultatom 4:1 savladao Latviju i ostao u utrci za vrh tabele na koji još pretendiraju Švicarska i Mađarska.

Izvor: Agencije