BiH: Prva sudska odluka za mobing

Ombudsmani izražavaju uvjerenje da će se nastaviti praksa sankcioniranja mobinga kao oblika nefizičkog zlostavljanja (IOBiH)

Prijedorski Osnovni sud donio je prvostepeno rješenje kojim je šef Teritorijalne vatrogasne jedinice u Prijedoru proglašen odgovornim i novčano kažnjen što je uznemiravao vatrogasca-vozača u ovoj jedinici, saopćeno je iz Institucije Ombudsmana za ljudska prava Bosne i Hercegovine.

Ovo je prva sudska odluka za mobing i viktimizaciju, kao i prva odluka po zahtjevu Institucije ombudsmana Bosne i Hercegovine za pokretanje prekršajnog postupka prema ovlaštenjima koja ova Institucija ima shodno odredbama Zakona o zabrani diskriminacije u Bosni i Hercegovini.

U saopćenju Institucije ombudsmana navodi se da je okrivljeni uznemiravao žrtvu na radnom mjestu, ponavljanjem radnji koje imaju ponižavajući efekat, a čija je svrha ili posljedica degradacija radnih uslova ili profesionalnog statusa zaposlenog.

Poruka i ohrabrenje žrtvama mobinga

“Kao centralna institucija za zaštitu od diskriminacije, Institucija ombudsmana djeluje putem preporuka na zaštiti, prevenciji i promociji ljudskih prava, a u slučajevima najgrubljih kršenja prava građana ovlaštena je da pokrene sudske postupke”, naglašava se u saopćenju.

Iz Institucije ombudsmana dodaje se da sudovi imaju ključnu ulogu u sankcioniranju slučajeva kršenja Zakona o zabrani diskriminacije, jer svojim presudama utvrđuju da je određeno postupanje diskriminatorsko, nalažu zabranu preduzimanja radnji koje predstavljaju diskriminaciju, dosuđuju naknadu štete i izriču druge sankcije predviđene zakonom.

Ombudsmani izražavaju uvjerenje da će se nastaviti praksa sankcioniranja mobinga kao oblika nefizičkog zlostavljanja na radnom mjestu, kao i da će prva sudska odluka u Bosni i Hercegovini za mobing i viktimizaciju utjecati na odgovorno ponašanje poslodavaca prema zaposlenima u privatnom i javnom sektoru te poslati snažnu poruku građanima da postoje mehanizmi zaštite od mobinga i ohrabriti ih da prijave takve slučajeve.

Izvor: Agencije