BiH: Radosna vijest za hiljade štediša

Presuda Evropskog suda za ljudska prava daje konkretnu, jasnu, ostvarljivu i izglednu nadu da će štediše doći do svog novca (EPA)

Piše: Rešad Dautefendić

Evropski sud za ljudska prava u Strasbourgu presudio je da je Slovenija odgovorna za povrat stare devizne štednje štedišama podružnica Ljubljanske banke izvan ove države, te da je Srbija odgovorna za povrat štednje štedišama Invest banke izvan njene teritorije. Ovaj Sud donio je presudu u predmetu troje državljana Bosne i Hercegovine (Emina Ališić, Aziz Sadžak i Sakib Šahdanović protiv Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije, Slovenije i Makedonije), koji su pokrenuli postupak tražeći da Evropski sud utvrdi odgovornost tuženih država za neisplatu tzv. stare devizne štednje u podružnici Ljubljanske banke Sarajevo i Invest banke Tuzla dugi niz godina.

Slovensko Ministarstvo vanjskih poslova poručilo je da finansijski stručnjaci za pitanje Ljubljanske banke nisu predočili novo kompromisno rješenje, te da Ljubljana i dalje očekuje povlačenje tužbi protiv Ljubljanske banke na hrvatskim sudovima. Slovensko Ministarstvo time je reagiralo na izjavu ministrice vanjskih i evropskih poslova Hrvatske Vesne Pusić da su Hrvatska i Slovenija zajedničkim naporima došle do kompromisnog prijedloga za prenesenu štednju hrvatskih građana iz Ljubljanske banke.

U saopćenju se ponavlja stav Slovenije iz ranijeg pisma slovenskog ministra vanjskih poslova Karla Erjaveca hrvatskoj kolegici, da prije pregovora o pitanju Ljubljanske banke i štediša pred Bankom za međunarodna poravnanja u Baselu, čiji bi cilj bio da se nađe “konačno rješenje”, Ljubljana očekuje od hrvatske Vlade povlačenje punomoći date Zagrebačkoj banci i Privrednoj banci Zagreb na temelju kojih one vode tužbe protiv Ljubljanske banke i Nove Ljubljanske banke na hrvatskim sudovima.

Erjavec vezuje rješenje toga pitanja uz početak postupka ratifikacije hrvatskog pristupnog ugovora s Evropskom unijiom u slovenskom Parlamentu. On je izjavio da presuda Evropskog suda za ljudska prava, kojim je Slovenija proglašena odgovornom za pitanje stare devizne štednje u slučaju štediša iz Bosne i Hercegovine, da ta presuda nije povezana s pregovorima Slovenije i Hrvatske o štednji hrvatskih građana Ljubljanske banke Zagreb.

Odluka na vladama

Pusić je izjavila da su Hrvatska i Slovenija zajedničkim naporima došle do kompromisnog prijedloga za prenesenu štednju hrvatskih građana iz Ljubljanske banke, a sada je, smatra ona, na dvjema vladama da odluče hoće li taj prijedlog prihvatiti.

Odvjetnik dijela hrvatskih štediša Ljubljanske banke Milivoj Žugić ocijenio je da presuda Evropskog suda za ljudska prava daje konkretnu, jasnu, ostvarljivu i izglednu nadu da će štediše doći do svojih novaca.

“Jako sam zadovoljan presudom Suda u Strasbourgu, koja predviđa supsidijarno jamstvo Slovenije za štedne uloge, a to znači da je Sud poručio da, ako Ljubljanska banka nema sredstava za isplatu, novac onda treba isplatiti slovenska država, kao što je to učinila u slučaju svojih štediša, odnosno klijenata koji su štedjeli u podružnicama te banke u Sloveniji”, kazao je Žugić, koji već 20 godina zastupa dio hrvatskih štediša Ljubljanske banke.

Uvjeren je da je odluka Evropskog suda toliko uvjerljiva i kako je malo vjerovatno i nije izvjesno da će najavljena slovenska žalba, odnosno zahtjev za preispitivanjem predmeta, uopće doći pred Veliko vijeće Suda u Strasbourgu, koje donosi konačnu odluku.

„Do sada se u praksi nije dogodilo da se neka država ogluši o odluku Suda u Strasbourgu, pa vjerujem da će tako biti i u ovom slučaju“, dodao je Žugić.

Olakšanje u Bosni i Hercegovini

Srbija će narednih dana razmotriti odluku suda u Strasbourgu povodom nepravosnažne presude da je dužna da isplati staru deviznu štednju građanima iz Bosne i Hercegovine, koji su imali ušteđevinu u poslovnicama Invest banke, poručilo je Ministarstvo pravde Srbije.

Stav Srbije je da je donesena presuda koja još nije pravosnažna. Srbija će u narednom periodu razmotriti sadržinu te presude i eventualnu mogućnost obraćanja, odnosno žalbe, Velikom vijeću Evropskog suda, rečeno je u ovom Ministarstvu. Isti izvor je naveo da trebaju biti razmotreni konkretni koraci šta će se dalje raditi, koji je iznos u pitanju, odnosno potraživanja, koliko ljudi…

U Federaciji Bosne i Hercegovine su zadovoljni presudom, jer bi eventualna isplata stare štednje iz Ljubljanske banke i Invest banke išla iz federalnog budžeta.

“Da presuda nije donesena u ovom smislu, te obveze pale bi na Federaciju, to je korektna presuda”, izjavio je federalni ministar finansija Ante Krajina.

Da će i Republika Srpska poštovati sve odluke Evropskog suda, kao i sve odluke koje je taj Sud donosio o staroj deviznoj štednji, vjeruje i ministar finansija RS-a Zoran Tegeltija.

“Nadamo se da će i druge zemlje na koje se odnose presude ovog suda ispoštovati te presude i da će oni koji imaju pravo dobiti pravičnu nadoknadu”, kazao je Tegeltija.

Sud je ustanovio da je Slovenija odgovorna za štednju položenu u Ljubljanskoj banci, a Srbija u Invest banci. Presuđeno je da su ove dvije države odgovorne za povredu prava aplikanata.

‘Idemo do kraja’

“Pred Sudom je blizu 1.650 tužbi vezanih za štednju u ovim bankama, koje su podnesene u ime skoro 8.000 štediša. Sud je u ovom slučaju donio pilot presudu, što znači da je ukazao na to da je propust Srbije i Slovenije da uključe aplikante i ostale štediše koji su imali štednju u filijalama ovih banaka u svoju shemu isplate, jer su i jedna i druga zemlja vratile novac štedišama koji su držali novac na njihovom teritoriju”, kazala je Monika Mijić, agentica Bosne i Hercegovine pred Evropskim sudom.

Predsjednik Upravnog odbora Udruženja građana za povrat stare devizne štednje u Bosni i Hercegovini i dijaspori Svetozar Nišić najavljuje da će “stare štediše” ići do kraja i da sve zemlje moraju isplatiti štednju, za šta će se oni i boriti. Nakon što je Evropski sud presudio da je Slovenija odgovorna za vraćanje stare devizne štednje štedišama podružnica Ljubljanske banke izvan Slovenije, a da je Srbija odgovorna za vraćanje te vrste štednje štedišama Invest banke izvan Srbije, Nišić je rekao da su te zemlje dužne isplatiti staru deviznu štednju u roku od šest mjeseci.

“Ovo je radosna vijest za štediše i građane Bosne i Hercegovine, jer konačno je utvrđeno da Slovenija i Srbija moraju vratiti štednju Bosancima i Hercegovcima, te građanima Hrvatske i Makedonije. Presuda se odnosi na sve štediše i one koji nisu podnijeli apelaciju Evropskom sudu. Srbija i Slovenija imaju tri mjeseca da ulože žalbu na presudu, ali to može biti samo kupovina vremena, pošto ni jedna ni druga država nemaju nijedan pravni argument da bi došlo do obnove postupka. Dakle, Sud neće uvažiti žalbe i u roku od šest mjeseci će utvrditi kako će se vraćati ušteđevine, a jedini je način da Srbija i Slovenija vrate ušteđevine štedišama iz bivše Jugoslavije kako su to vratili štedišama u svojim državama”, izjavila je Amila Omersoftić, predsjednica Udruženja za zaštitu deviznih štediša Bosne i Hercegovine.

Presuda će postati konačna tri mjeseca nakon njenog donošenja, a u tom periodu svaka strana može zahtijevati prosljeđivanje presude Velikom vijeću Evropskog suda. Ukoliko takav zahtjev bude podnesen, Komisija sastavljena od pet sudija odlučivat će da li slučaj zahtijeva dalje ispitivanje. U slučaju prihvatanja Visoko vijeće će preispitati slučaj i donijeti konačnu odluku. Ako zahtjev bude odbijen, presuda će postati konačna na dan odbijanja.

Stavovi izraženi u ovom članku su autorovi i ne predstavljaju nužno uredničku politiku Al Jazeere.

Izvor: Al Jazeera