BiH s nestrpljenjem čeka žrijeb za Mundijal

U Bosni i Hercegovini se s velikim nestrpljenjem očekuje sutrašnji žrijeb grupa za Svjetsko prvenstvo koje će biti odigrano u Brazilu iduće godine. Razlog je potpuno jasan: bosanskohercegovačka nogometna reprezentacija prvi put će igrati na Mundijalu.

Očekivanja su velika, a selektor Safet Sušić i njegovi igrači su za vrijeme boravka u Americi, gdje su igrali protiv Argentine, otkrili svoje želje. Zvjezdan Misimović, rekorder po broju utakmici i drugi strijelac reprezentacije, nada se da u kuglicama neće biti dvije, za njega, najteže reprezentacije.

Povećan nagradni fond

FIFA je povećala nagradni fond SP-a u Brazilu sa 420 na 576 miliona dolara.
Svaka reprezentacija će zaraditi najmanje osam miliona dolara, dok će novi svjetski prvak zaraditi 35 miliona dolara, što je pet miliona dolara više od nagrade za naslov svjetskog prvaka 2010. godine u Južnoj Africi.
Ulazak u finale vrijedan je 25 miliona dolara.
“Nagradni fond je povećan 33 posto, a osigurali smo i 70 miliona dolara namijenjenih za klubove iz kojih dolaze nogometaši koji će nastupiti na SP-u”, kazao je glavni sekretar FIFA-e Jerome Valcke.

“Ne bih volio baš odmah favorite neke dobiti, poput Brazila ili Njemačke, u grupi. I tu ako nas malo pogleda Bog i imamo malo sreće da dobijemo malo lakšu grupu, u turniru je sve moguće kad prođeš grupnu fazu. Ja mislim da bi trebali imati malo sreće i onda je sve moguće”, kazao je Misimović.

Lista nepoželjnih

Za razliku od Misimovića, bh. selektor ima kompletnu listu nepoželjnih.

“Jedino bih volio da izbjegnem neke reprezentacije, kao što je Brazil, jer je domaćin, Španija, koja nam vjerovatno ne leži, i ne bih volio Argentinu da izvučemo. Mada, sada je tu Njemačka, tu je Holandija, pogotovo u tom prvom šeširu”, kazao je Sušić.

Miralem Pjanić nije govorio o željama, ali jeste o sreći. Mladi vezista Rome vjeruje da ko god bude u grupi, Bosnu i Hercegovinu će teško pobijediti.

“Nadamo se da će biti što jednostavnija, što lakša grupa. Na kraju, mi se nadamo ipak da ćemo završiti među dvije prve [reprezentacije] bilo ko da bude u grupi”, kazao je Pjanić.

Žrijeb grupa za SP bit će održan u petak u 17 sati po srednjoevropskom vremenu.

Sve je spremno za žrijeb SP-a u brazilskom mjestu Costa do Sauiope, a program će trajati oko 90 minuta.

U službenom dijelu programa kuglice će izvlačiti sedam bivših svjetskih prvaka – Brazilac Cafu, Urugvajac Alcides Ghiggia, Argentinac Mario Kempes, Englez Geoff Hurst, Nijemac Lothar Matthaus, Italijan Fabio Cannavaro i Francuz Zinedine Zidane i Španlac Fernando Hierro.

“SP je najvažniji događaj u svijetu sporta. Nešto posebno, trenutak kada se cijeli svijet ujedinjuje,” kazao je Cannavaro, koji je 2006. godine predvodio “Azzurre” do svjetske krune.

Pele ‘pobjegao’ od kuglica

“Bit će to posebno SP, jer je Brazil posebna zemlja. Jedva čekam žrijeb, ali još više početak turnira,” kazao je 71-godišnji Sir Geoff Hurst, jedini nogometaš u povijesti koji je u finalu nekog SP-a upisao “hat-trick”.

Nagađalo se kako će u žrijebu učestvovati i Pele, međutim, jedan od najboljih nogometaša svih vremena to je demantirao.

“Predsjednica Brazila Dilma Rousseff sugerirala je da predstavljam Brazil prilikom izvlačenja kuglica, ali tu sam ponudu odbio. Ne bih se osjećao dobro kada bih izvukao kuglice koja možda ne bi išle u korist Brazilu,” izjavio je Pele, jedini nogometaš koji je tri puta (1958, 1962, 1970) osvojio naslov svjetskog prvaka.

Žrijebu grupa prisustvovat će 30 selektora od 32 reprezentacije koje će nastupiti na SP-u; u Costa do Sauiope nisu doputovali jedino selektori Urugvaja i Meksika Oscar Tabarez i Miguel Herrera.

Za žrijeb je akreditirano oko 4.800 osoba, od čega oko 2.000 predstavnika medija, a TV prijenos emitirat će se u 197 zemalja.

Zanimljiv probni žrijeb

Međunarodna nogometna federacija održala je u četvrtak probni žrijeb grupa za SP, u kojem je Bosna i Hercegovina smještena u grupu H, zajedno s Belgijom, Alžirom i Meksikom.

U probnom ždrijebu reprezentacija Hrvatske dobila je grupu B, u koju su izvučeni i Urugvaj, Nigerija i SAD.

Generalna proba uoči izvlačenja u petak najviše je pažnje izazvala u Engleskoj i Francuskoj, jer su “Gordi Albion” i “Tricolori” dobili “grupe smrti”.

Englezi su izvučeni u grupu E, zajedno sa svjetskim prvacima Špancima te Obalom Slonovače i Južnom Korejom.

Još gore su prošli Francuzi, koji su u grupi A dobili Brazil, Italiju i Australiju.

Ironični britanski mediji odmah su napisali kako predsjednik Evropske nogometne federacije Michel Platini ima samo 24 sata da “popravi bubanj”, kako se Francuzima i u petak ne bi dogodila “grupa smrti”.

Probne grupe – A: Brazil, Italija, Francuska, Australija; B: Urugvaj, Nigerija, SAD, Hrvatska; C: Argentina, Gana, Kostarika, Rusija; D – Švicarska, Čile, Japan, Grčka; E: Španija, Obala Slonovače, Južna Koreja, Engleska; F: Kolombija, Kamerun, Honduras, Holandija; G: Njemačka, Ekvador, Iran, Portugal; H: Belgija, Alžir, Meksiko, Bosna i Hercegovina.

Izvor: Al Jazeera i agencije