BiH: Suverenitet nad nebom opet na odgodi

Bosna i Hercegovina i dalje nema suverenitet nad svojim nebom. Rok za preuzimanje zračnog prostora do sada je nekoliko puta prolongiran a novi je kraj 2014. godine.

Do tada nebo nad BiH i novac od tog posla dijele susjedi – Srbija i Hrvatska. Operativna kontrola nad svojim nebom, cilj je koji Bosna i Hercegovina nikako da ispuni.

Vlasti su nekoliko puta, posljednjih godina, prolongirale rok za preuzimanje zračnog prostora. I daju novo obećanje.

Izbor uprave

Omer Kulić iz Ministarstva komunikacija BiH kaže: “Nadam se, mogu da kažem sigurno da ćemo do kraja naredne godine sav posao završiti.”

Završiti se mora izbor uprave u Agenciji za kontrolu letenja. Izabrati po bh. principu direktora i dva zamjenika.

Uz to, neophodno je ugasiti entitetske direkcije civilne avijacije i oformiti se ona na državnom nivou – BHANSA.

U Srbiji i Hrvatskoj, dok se riješe stvari unutar Bosne i Hercegovine, profitiraju.

“Ti ljudi uzimaju neke solidne novce, odnosno države uzimaju solidne novce od rada iznad BiH. U interesu im je da taj proces što duže traje, da bi uzeli što više novaca”, tvrdi Kulić.

Na godišnjem nivou, od rada nad nebom Bosne i Hercegovine zvanični Zagreb i Beograd podijele 15 miliona eura.

Kao kompenzaciju za korištenje zračnog prostora, ista suma novca stiže u Sarajevo. Da je nebo pod njenom kontrolom, BiH bi dobijala 30 miliona eura.

Dnevni broj letova iznad bh. neba je 1.100 preleta a, ovisno o veličini aviona, svaka kompanija za tu uslugu, prosječno po letu, plaća 300 eura.

Objekti za kontrolu leta, instalacija i provjera opreme sa Zagrebom i Beogradom, uspostavljanje komunikacijske mreže unutar kontrolnih centara u državi, poslovi su urađeni u Bosni i Hercegovini.

Zemlji još nedostaje sedamnaest kontrolora leta. Savjeti stižu iz svijeta.

Philippe Domogala iz Svjetske federacije kontrolora leta, kaže: “Rješenje je jednostavno. Puno zemalja ima problem sa manjkom kontrolora leta. Mogu se zaposliti i obučiti novi kadrovi ili se iznajmiti kontrolori. No, ne vjerujem da je to razlog zašto Bosna i Hercegovina nema kontrolu nad svojim nebom, više su to politički problemi.”

A problemi traju godinama u Bosni i Hercegovini. Time i postizanje sporazuma sa susjednim državama o preuzimanju kontrole nad svojim nebom.

Ni promil greške

Haris Ljubunčić iz Udruženja kontrolora letenja u BiH objašnjava: “To mora biti precizno urađeno, papirologija i sve, ulazne i izlazne taške moraju biti dogovorene, tu ne smije biti ni promil greške. Jer je, Bosna i Hercegovina, kao i čitava jugoistočna Evropa na važnim vazdušnim civilnim rutama.”

Željko Oreški iz Svjetske federacije kontrolora leta kaže: “Sve ide preko prostora bivše Jugoslavije. Sve zemlje na tom prostoru su na dobrom geografskom položaju, ne moramo brinuti o prometu, on kod nas ne pada kao u drugim zemljama.”

Druge zemlje, za razliku od Bosne i Hercegovine, davno su završile posao sa kontrolom svog neba. I drugi se čude zašto taj proces toliko kasni i odgađa se u BiH, izvještava Boris Gagić. 

Izvor: Al Jazeera