BiH: Uhapšeno šest osumnjičenih za ratne zločine

Osobe lišene slobode bit će privedene u službene prostorije SIPA-e (Arhiva)

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) jutros su na području Bužima i Bosanske Krupe uhapsili šest osoba osumnjičenih za ratni zločin, navodi SIPA, prenosi Anadolija.

“Slobode su lišene osobe inicijala Z.N. (1963), E.K. (1966), H.M. (1954), S.S. (1967), N.B. (1975) i S.I. (1971) zbog postojanja osnova sumnje da su počinile krivično djelo iz člana 173.  KZ BiH ‘Ratni zločin protiv civilnog stanovništva’ i krivično djelo iz člana 175. KZ BiH ‘Ratni zločin protiv ratnih zarobljenika’, na području općine Bužim tokom 1994. i 1995. godine, u vezi sa članom 180. KZ BiH ‘Individualna i komandna odgovornost'”, navodi SIPA.

Kriminalistička obrada

Osobe lišene slobode bit će privedene u službene prostorije SIPA-e, gdje će se nad njima izvršiti kriminalistička obrada, nakon čega će biti predate Tužilaštvu BiH na dalje postupanje.

Nedavno je pred Sudom Bosne i Hercegovine počelo suđenje četrnaestorici optuženih za zločin u Mjesnoj zajednici Zecovi kod Prijedora.
Bivši komandir u Vojsci Republike Srpske (VRS) Dušan Milunić i ostali optuženi, osumnjičeni su da su u julu 1992. godine učestvovali u udruženom zločinačkom poduhvatu, koji je rezultirao ubistvom najmanje 150 Bošnjaka iz Zecova.
Osumnjičeni su negirali odgovornost po svim tačkama optužnice.

Među žrtvama zločina u Zecovima su i suprug i šest sinova Have Tatarević, čiji su posmrtni ostaci pronađeni u masovnoj grobnici Tomašica kod Prijedora.

Izvor: Agencije