BiH ukida zabranu uvoza mlijeka iz Hrvatske

U Srbiji kruže različiti podaci o sigurnosti mlijeka (Pixsell)

Vlasti Bosne i Hercegovine u srijedu su ukinule zabranu uvoza mlijeka hrvatskih proizvođača Dukat i Vindija, uvedenu nakon što je u nekim od njihovih proizvoda krajem  januara otkrivena povećana koncentracija aflatoksina, izvijestili su mediji u BiH pozivajući se na izjavu direktora Ureda za veterinarstvo BiH Ljubomira Kalabe.

On je kazao kako je zabrana uvoza mlijeka ukinuta nakon što je hrvatska strana utvrdila na koji je način došlo do onečišćenja i poduzela mjere kojima je osigurano da u prodaju bude pušteno samo potpuno ispravno mlijeko.

Kalaba je kazao kako će nadležne inspekcije u BiH ipak nastaviti provjeravati kvalitetu mlijeka koje se uvozi iz Hrvatske, čak i kada  za njega postoje potrebna uvjerenja o ispravnosti izdana od ovlaštenih laboratorija.

Meggle: Nema aflatoksina

“Mi i dalje nadziremo mliječne proizvode koji se uvoze u BiH”, kazao je Kalaba.

Potvrdio je kako je upravo zbog toga u proteklim danima otkriveno nekoliko uzoraka pošiljki sirovog mlijeka iz Njemačke, Slovenije i Mađarske.

Zbog indicija da i u tim pošiljkama ima povećane količine aflatoksina bit će provedene dodatne analize u laboratoriji kako bi se u cjelosti provjerile sve sumnje u kvalitetu toga mlijeka.

U međuvremenu, Mljekara Meggle iz Bihaća saopćila je kako su dodatne provjere provedene u njenim pogonima pokazale da u uzorcima mlijeka koje se tamo pakira nema tragova prisutnosti aflatoksina.

Reagirajući na navode iz Hrvatske kako su u nekim pošiljkama Meggleovog mlijeka pronađene povećane koncentracije otrova iz plijesni koji može izazvati kancerogene promjene u organizmu, iz Meggle BiH su istakli kako žele izvijestiti javnost o svim poduzetim mjerama opreza.

Iz Meggle BiH ističu kako će njihovi stručnjaci i dalje biti u aktivnoj vezi s proizvođačima mlijeka i s predstavnicima ovlaštenih laboratorija s ciljem provođenja pojačanih i dodatnih kontrolnih mjera nad sirovinama i gotovim proizvodima, kako bi se zaštitili potrošači.

Bihaćki pogoni njemačkog prehrambenog diva Meggle, uz Mlijekoprodukt iz Bosanske Dubice, najveći su izvoznici prerađenog mlijeka na tržište Hrvatske.

Prema podacima Vanjskotrgovinske komore BiH, ova dva proizvođača na hrvatsko su tržište u 2012. godini plasirali najveći dio od 40 miilionaa litara mlijeka proizvedenog u BiH za izvoz.

Rasprava u Skupštini Srbije

U Srbiji, kvalitet mlijeka u srijedu je bio glavna tema skupštinskog Odbora za zdravlje, poslije bure u javnosti koji su izazvali oprečni podaci o ispravnosti mlijeka.

Članovi Odbora iz opozicionih partija su od nadležnih zatražili odgovore na pitanja da li je mlijeko sigurno za upotrebu, te zašto javnosti nije saopćeno kod kojih su proizvođača otkrivene povišene koncentracije aflatoksina.

Ranije ove sedmice, određena količina mlijeka povučena je iz prodaje u Srbiji zbog sumnje na povišenu razinu aflatoksina i  poslana na superanalizu u Holandiju.

Ministar poljoprivrede Goran Knežević kazao je u utorak da je mlijeko u Srbiji sigurno za upotrebu, da zdravlje ljudi nije ugroženo i da je inspekcija na vrijeme reagirala.

S druge strane, Vojvođanski sekretarijat za poljoprivredu objavio je analizu 35 uzoraka mlijeka nekoliko proizvođača iz Srbije, od kojih 29 ima povišeni nivo aflatoksina.

Prema riječima člana Odbora za zdravlje Žarka Koraća, to što nadležni ne objavljuju precizne podatke o razini aflatoksina i što Odbor u srijedu nije donio konkretne zaključke, jasno pokazuje da se prava istina o kvalitetu mlijeka u Srbiji prikriva.  

Korać je ocijenio da sjednica nije bila dobra, te da ovo ne služi na čast vlasti.

“Moram da kažem da ako sam bio zabrinut kad sam ušao, sad sam mnogo više zabrinut. Ako se pitanje mleka shvata kao pitanje opstanka vlasti, onda se ne piše dobro građanima Srbije”, rekao je Korać.

“Umesto da je poslata jasna poruka Vladi – zahtev da ovog sekunda pošalje sva sporna mleka sa tržišta i da onda dalje proceduri pokaže kako doći do zdravog mleka …nije dobra današnja sednica bila i ovo ne služi na čast onima koji su trenutno na vlasti u Srbiji.”

Izvori: Al Jazeera i agencije