Oglasi

BiH upozorena pred ukidanje bezviznog režima

Zbog povećanja broja lažnih azilanata iz BiH, Evropska unija bi mogla ponovo nametnuti vizni režim bh. građanima.
BiH je dobila posljednje upozorenje prije ponovnog uvođenja viza za EUEPA

Vlasti Bosne i Hercegovine dobile su posljednje upozorenje država članica Evropske unije (EU) da poduzmu mjere kojima će spriječiti priliv lažnih azilanata u EU ili će toj zemlji, u protivnom, ponovo biti nametnut vizni režim, prenose u utorak lokalni mediji u Bosni i Hercegovini.

Bakir Dautbašić, voditelj posebnog tima pri Ministarstvu sigurnosti Bosne i Hercegovine zaduženog za praćenje poštivanja bezviznog režima, izjavio je kako se ocjena za Bosnu i Hercegovinu naglo pogoršala u protekle četiri sedmice, jer je u tom razdoblju zabilježen povećani broj njenih državljana koji su unutar granica EU-a zatražili azil.

Samo u Njemačkoj u oktobru je azil zatražilo 630 bh. građana, što je dvostruko više u odnosu na prethodni mjesec.

Gotovo niko od tih osoba ne ispunjava uvjete za dobivanje azila, jer je riječ o osobama koje uglavnom odlaze iz Bosne i Hercegovine zbog teškog ekonomskog stanja.

Za EU trenutno su najveći problem tražitelji azila s pasošima Srbije i Makedonije, zbog kojih je i pokrenut postupak koji bi omogućio privremenu suspenziju bezviznog režima, no sada ta mjera prijeti i Bosni i Hercegovini.

Lažni azilanti

Dautbašić je, nakon sastanka koji je u ponedjeljak održan u sjedištu Evropske komisije (EK) u Briselu i na kojem se razgovaralo o problemu lažnih azilanata, pojasnio kako je Bosna i Hercegovina dobila precizan popis zadataka koje mora ispuniti do januara 2013. godine, kada će se o ovom problemu ponovo razgovarati.

"Dobili smo preporuke da, prije svega, mora profunkcionirati Agencija za borbu protiv korupcije i da što prije moramo staviti u funkciju servis za razmjenu policijskih baza podataka", kazao je Dautbašić, kako ga citiraju banjalučke Nezavisne novine.

Od Bosne i Hercegovine se očekuje i donošenje novog pravilnika o radu Granične policije (GP), ali i poduzimanje mjera kojima bi se zapriječili ilegalni granični prelazi, prije svega oni s Crnom Gorom.

Procijenjeno je kako upravo na tom dijelu granice prelazi najviše ilegalnih migranata iz trećih zemalja, koji onda pokušavaju dospjeti do EU-a.

Mediji prenose kako bh. vlasti razmatraju i mjere protiv turističkih agencija koje organiziraju autobusni prevoz desetaka potencijalnih azilanata u EU-u.

Izvor: Agencije