BiH: Vakcinacijom protiv epidemije morbila

Većina oboljelih su nevakcinisane osobe (Al Jazeera)

Neredovno vakcinisanje glavni je uzrok epidemije morbila (malih boginja) u Bosni i Hercegovini, izjavio je direktor federalnog Zavoda za javno zdravstvo Željko Ler.

U Bosni i Hercegovini epidemija malih boginja proglašena je za područje bh. entiteta Federacije BiH i još 13 općina entiteta Republike Srpske. U Federaciji, epidemija je na snazi još od februara 2014. U protekloj godini prijavljeno je blizu 3.500 slučajeva malih boginja.

Najviše oboljelih uzrasta je od 15 do 19 godina i uglavnom je riječ o nevakcinisanim ili nepotpuno vakcinisanim osobama.

Na području Republike Srpske, zabilježeno je blizu 1.900 slučajeva, od toga najviše u Bijeljini i Trebinju.

Nužna vakcinacija

Najčešće su to osobe uzrasta od 20 do 29 godina.

Najviše je nevakcinisanih, zatim onih koji nemaju podatke o vakcinaciji ili su nepotpuno vakcinisani.

“Samo mali procent, pet do osam posto je oboljenja kod cepljenih osoba. Morbili (male boginje), na oko bezazlena bolest, mogu se jako iskomlikovati, pa čak i dovesti do smrtnog ishoda ako komplikacije su od upala disajnih puteva, do upale pluća. Čak i do afekcije moždanih vojnica i mozga, što se rijetko dešava ali je moguće. Tako da u svakom slučaju moram istaći da je mnogo veća korist od imunizacije djece, nego što prijeti opasnost od eventualnih komplikacija koje su zaista rijetke”, poručio je direktor federalnog Zavoda za javno zdravstvo Željko Ler.

Izvor: Al Jazeera