BiH: Vlast pepeljaru platila 650 eura, a korpu za otpatke 886

Piše: Snježana Mulić-Softić

Na malom prostoru, građani Sarajeva mogu vidjeti veliku misteriju nestanka njihovog novca, a koji kao poreski obveznici uplaćuju u državni budžet.

U desetak vitrina, postavljenih u prizemlju popularnog sarajevskog šoping centra – SCC, izložene su replike predmeta koje su bh. vlasti sa različitih nivoa, kupovale po mnogostruko većim cijenama od stvarnih, a krijući se iza Zakona o javnim nabavkama.

Tako je izložena replika pepeljare koju je nabavila Vlada bh. entiteta  Republika Srpska, a plaćena je nevjerovatnih 1.293 KM (650 eura). Pepeljara je od rostfraja, ravnih linija, bez ikakvih ukrasa – poput onih u restoranima na autobuskim i željezničkim stanicama, a koje u prodavnicama kućnih potrepština ne koštaju više od 10 KM (pet eura) po komadu.

Tu je i replika korpe za papire, koja je, također putem javnih nabavki, kupljena za administrativno sjedište Vlade Republike Srpske i plaćena rekordnih 1.733,76 KM (886 eura) po komadu. Korpe takve kvalitete, u sarajevskim prodavnicama robe široke potrošnje moguće je kupiti već od 12 KM (šest eura) po komadu.

Alkohol za obdaništa

U vitrinici se našla i replika jedne rolne toalet-papira, za koju je Centar za predškolsko vaspitanje plaćao 5,5 KM (2,81 euro). U sarajevskim tržnim centrima za taj novac može se kupiti pakovanje od 10 komada najkvalitetnijeg toalet papira.

Posebnu pažnju privlači vitrinica sa izloženim ručkom – jedan ražnjić, malo riže i povrća na tanjiru, a ispod kojeg stoji cifra – 230 KM (165 eura). Upravo toliko je za jedan ručak, opet putem javnih nabavki, izdvojila Vlada Unsko-sanskog kantona. Takav ručak u najelitnijem restoranu ne košta više od 20 KM (deset eura).

Gdje je ručak, tu je i piće. Tako je izložena i replika jedne od 666 flaša alkoholnog pića, koliko ih je svojevremeno naručio Centar za predškolsko vaspitanje, također putem javnih nabavki, i to, kako se kaže u objašnjenju eksponata, u isto vrijeme dok su roditelji skupljali novac za popravku vrata, kupovinu tepiha i toaletnog papira za obdaništa koja pohađaju njihova djeca.

Izložen je i komad asfalta, replika onog istog koji je ugrađen u dionicu autoputa Gradiška-Banja Luka, a za čiji su kvadratni metar bh. vlasti iz džepova njenih građana platili 2.111 KM (1.079 eura).

Putovanje kroz gradove

Ovo su samo neki od eksponata na izložbi “Mi plaćamo cijenu! – Muzej javnih nabavki”, koju je osmislila i postavila Američka organizacija za međunarodni razvoj (USAID), a prema nalazima do kojih su došli domaći organi istrage.

Kampanja “Mi plaćamo cijenu!” fokusira se na korupciju u javnim nabavkama s ciljem informiranja i ohrabrivanja građana da zahtijevaju i podrže promjene u procesima javnih nabavki.

Prizemlje šopinga SCC-a početna je stanica na putovanju izložbe “Mi plaćamo cijenu!”, kojom će se javnosti prezentirati najočitiji primjeri korupcije i gubitaka u javnim nabavkama, a bit će prikazana u devet bh. gradova.

Kroz javne nabavke godišnje se potroši tri milijarde KM (milijarda i po eura) budžetskih sredstava, 74,25 posto javnih nabavki u BiH se realizira netransparentno, što čini 50 posto ukupnih vrijednosti javnih nabavki.

Osamnaest novih amandmana na postojeći Zakon o javnim nabavkama predloženo je Predstavničkom domu Parlamentarne Skupštine BiH.

Nevladina udruženja tvrde da je zakon o javnim nabavkama koruptivan i da legalizira pljačku javnih sredstava u BiH.

Izvor: Al Jazeera