BiH: Za slučaj ‘Lutka’ 101 godina zatvora

Osuđujućim presudama završen je, u prvom stepenu, najobimniji sudski proces ikad u Bosni i Hercegovini, pa i šire, pokrenut protiv pripadnika neke kriminalne grupe.

Predmet Bojan Cvijan i drugi rezultat je velike akcije “Lutka”, u kojoj su optuženi dobili ukupno 101 godinu i osam mjeseci zatvora, javlja Ivan Pavković, novinar Al Jazeere.  

Otkriveni u akciji “Lutka” odgovorni su za pet ubojstava, jedan pokušaj ubistva, nekoliko teških pljački Privredne banke Sarajevo, Pavlović i Nove Banke te BH Pošte s ukupnim iznosom većim od pet miliona eura.

Prvi među njima, Bojan Cvijan policajac je s bogatom karijerom u MUP-u bh. entiteta Republike Srpske i u Državnoj agenciji za istrage i zaštitu SIPA, koji je, kaže Sud, jednako napredovao i u svijetu kriminala.

Njegovih 20 godina zatvora pokušat će žalbom umanjiti odbrana.

Njegova advokatica Vasvija Vidović je kazala: “Ja mislim da u ovom predmetu nije bilo dokaza. I stav ću uložiti u žalbi, da nije bilo zakonitih dokaza.”

Kroz sudski proces dio optuženih je priznao krivnju te su, kao pokajnici, otkrivali tajne umreženih grupa podzemlja kojima su pripadali.

Sud tvrdi kako su u obzir uzimali samo iskaze koji su mogli biti pokriveni materijalnim dokazima. Odbrana u tim iskazima traži temelj za žalbu u drugostepenom procesu.

“Ako su okolnosti u tom pogledu da je Sud stekao zaključak na osnovu uporedbe i kazivanaj svjedoka, a to ne stoji tako u spisu, mislim da će drugostepeno vijeće to morati uvažiti”, ocijenio je Vlado Adamović, advokat Nermina Tahirovića.

Međudržavni kriminal

Tužiteljstvo je zadovoljno, jer je jednim slučajem riješen niz teških kaznenih djela koja su prelazila državne granice.

Boris Grubešić iz Tužilaštva BiH je kazao: “Kaznena djela koja se tereti skupina izazvala su posljedice u BiH i susjednim zemljama. Ostvarena je izuzetno dobra suradnja s tužiteljstvima, sudovima i policijom u Republici Srbiji, kao odličan primjer međudržavne suradnje u borbi protiv organiziranog kriminala.”
Istraga je pokazala kako su u ubistvima pripadnici grupe koristili razne vrste oružja, od bombi do snajpera. Za pljačke su koristili i policijske uniforme, vozila prilagođavali u radionici.

Novac su dijelili po entitetskom principu – 60 posto sudionicima iz Republike Srpske, 40 posto onima iz Federacije BiH. I suci kažu da je to izrazito složen slučaj.

“Prilikom odlučivanja o kazni, Sud se vodio brojnošću radnji koje su pojedinim optuženim stavljane na teret, zatim vrijednošću zaštićenog dobra te stepenu krivične odgovornosti optuženih”, pojasnila je sutkinja Biljana Ćutković.

Dio predmeta proslijeđen je Srbiji, uključujući i onaj protiv osumnjičenog vođe skupine Darke Eleza, koji je tamo već u zatvoru. Njegov brat, također optuženi Davor Elez je u bijegu. U bijegu je i bivša Miss fotogeničnosti BiH Slobodanka Tošić, osuđena na 2,5 godine zbog pomaganja u pokušaju ubistva.

Zajedno s ranije osuđenima grupama je dobila ukupno 157 godina zatvora. Sporazumno trebaju vratiti i više od 3,5 miliona eura pokradenog novca.

Izvor: Al Jazeera