BiH zadržala kreditni rejting

Analitičari Agencije Moody's ocjenjuju da će nepostojanje vlade na državnom nivou onemogućiti pristup finansijskoj podršci izvana (EPA)

Međunarodna bonitetna kuća Moody's Investor Service zadržala je istu ocjenu kreditnog rejtinga Bosne i Hercegovine, B2 s negativnim izgledima.

Analitičari Agencije Moody's ocjenjuju da će nepostojanje vlade na državnom nivou od izbora koji su održani u oktobru 2010. godine, odgoditi napredak političkih reformi i strukturalnih ekonomskih reformi, što će onemogućiti pristup finansijskoj podršci izvana.

Usporen oporavak

Usporen ekonomski oporavak u BiH, s rastom od dva posto ili manje u 2011. godini i daljim smanjenjem koje se predviđa u 2012. godini, podudara se sa situacijom u regionu i Evropi u cjelini.

Postojeća politička situacija negativno utiče na povjerenje i može odvratiti investitore, domaće i strane, smatraju analitičari ove agencije.

Jačanje institucija  implementacijom strukturalnih reformi, pojednostavljivanje procesa političkog odlučivanja, unapređenje međuentitetskih odnosa i jačanje vladinih finansija doveli bi do poboljšanja kreditnog rejtinga.

Neformiranje vlade na državnom nivou, što bi spriječilo implementaciju ustavnih reformi koje su potrebne za integraciju u Evropsku uniju ili ekonomsku reformu koju zahtijevaju kreditori, uzrokovalo bi smanjenje kreditnog rejtinga BiH, saopćeno je iz Službe za odnose s javnošću Centralne banke BiH. 

Izvor: Agencije