BiH zove papu Franju u posjet

Papa bi u Sarajevo trebao doći u lipnju (Getty Images)

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine uputilo je službeni poziv papi Franji da posjeti tu zemlju.

Prema tom planu Papa bi u Sarajevo trebao doći 21. lipnja ove godine povodom stote godišnjice Prvog svjetskog rata i poslati poruku mira.

Vatikan još nije službeno potvrdio njegov dolazak, ali je poziv načelno prihvaćen.

Poziv Papi da dođe u Bosnu i Hercegovinu ranije je uputila i Biskupska konferencija te države.

Ivan Pavao II. dva puta u BiH

Ovo ne bio bio prvi posjet nekog poglavara Rimokatoličke crkve Bosni i Hercegovini. Papa Ivan Pavao II. dolazio je dva puta, 1997. i 2003. godine. 

Sa strane Svete Stolice nije stigla službena potvrda o pohodu pape Franje Bosni i Hercegovini, pojasnio je nadbiskup metropolit vrhbosanski, kardinal Vinko Puljić.

Nakon što su se u medijima, uz navođenje konkretnog datuma, pojavili napisi da Sveti Otac Franjo namjerava doći u pohod Bosni i Hercegovini, Puljić je rekao kako je javnosti poznato da je s njegove strane, odnosno sa strane Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine prošle godine upućen poziv papi Franji da posjeti BiH te da je to, koliko mu je poznato, sada učinilo i Predsjedništvo BiH.

Puljić: Nadam se da će papa Franjo doći

Podsjetio je i da ga je 16. siječnja ove godine papa primio u privatnu audijenciju.

“Nadam se da će papa Franjo doći u pastirski pohod Bosni i Hercegovini, ali o tome još uvijek nemam nikakve službene potvrde“, kazao je kardinal Puljić pojašnjavajući da sa strane Svete Stolice nije stigla službena potvrda o pohodu pape Franje Bosni i Hercegovini, stoji u priopćenju Katoličke tiskovne agencije.

Papa Franjo od početka svog pontifikata bio je na jednom putovanju izvan Italije, u Brazilu u srpnju 2013. godine.

Bijela kuća je danas objavila kako će se predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Barack Obama susresti s papom 27. ožujka tijekom europske turneje.

Vatikan je ranije objavio kako će papa u svibnju posjetiti Aman, Betlehem i Jerusalem.

Izvor: Al Jazeera i agencije