Bijela kuća: Bez špekulacija o hakiranju

WikiLeaks objavio više od 20.000 e-mailova Demokratske stranke (AP)

Bijela kuća je saopćila da ne želi špekulisati o tome ko bi mogao stajati iza hakovanja računara Nacionalnog komiteta Demokratske stranke (DNC).

Glasnogovornik Bijele kuće Josh Earnest je to izjavio nakon što su se u medijima pojavili navodi da su to uradili hakeri koji rade za Rusiju, želeći da utiču na američke izbore, prenosi Reuters.

“Poznato nam je da ima više aktera, kako država, tako i kriminalaca, koji tragaju ‘ranjivim mjestima’ cyber-sigurnosti SAD-a, a tu spada i Rusija”, rekao je Earnest.

Bijela kuća se oglasila nakon što je FBI saopćio da pokreće istragu o hakovanju kompjutera DNC-a nakon što je WikiLeaks objavio više od 20.000 e-mailova te stranke, koji sugerišu da se aktivno radilo na diskreditaciji kampanje senatora iz Vermonta Berniea Sandersa.

Ozbiljna situacija

U saopćenju FBI potvrđuje da istražuje hakerski napad u vezi sa DNC-om i dodaje da je “kompromitovanje takve vrste nešto što shvata veoma ozbiljno”.

FBi će nastaviti istragu kako bi se utvrdili odgovorni koji, kako se kaže, predstavljaju prijetnju u cyber-prostoru, prenosi AP.

Iz kampanje Hillary Clinton uoči početka DNC-a na kojoj bi ona trebala i zvanično da prihvati predsjedničku nominaciju, kažu da objavljivanje kontroverznih mailova ne znači da je proces nominacije namješten.

Izvor: Agencije