Bijela kuća: Halep odraz nemorala Assadovog režima

Bombardiranje istočnog dijela Halepa predstavlja okrutnu i sramotnu taktiku, smatraju iz američke administracije (AP)

Portparol Bijele kuće Josh Earnest izjavio je da su vijesti iz sirijskog grada Halepa sve strašnije i da to predstavlja odraz nemorala režima Bashara al-Assada, prenosi agencija Anadolija.

On je na redovnoj dnevnoj konferenciji za novinare u Washingtonu odgovarao na pitanja u vezi s napadima režima sirijskog predsjednika na civile u Halepu.

“Vijesti iz Halepa sve su strašnije, a stanje u gradu sve se više pogoršava. Život je izgubio veliki broj civila, a isto tako život velikog broja civila, žena i djece ugrožen je i pod rizikom. To je odraz nemorala Assadovog režima”, poručio je Earnest.

On je kazao kako Assadov režim, uz podršku Rusije i Irana, provodi strategiju zastrašivanja naroda i istakao da bombardiranje istočnog dijela Halepa predstavlja okrutnu i sramotnu taktiku.

Dostava humanitarne pomoći

“SAD nastoji diplomatskim putevima zaustaviti bombardiranje i nasilje te radi na tome da bar nevine ljude udalji od tih opasnih regija i omogući im dostavu humanitarne pomoći. No, Sirija, Rusija i Iran ne žele na konstruktivan način pristupiti ovom procesu. Nadam se da će se to promijeniti”, rekao je Earnest.

Njemačka kancelarka Angela Merkel ocijenila je u utorak da je sramotno što međunarodna zajednica nije u stanju olakšati patnje u Halepu.

“Halep je sramota. Sramota je da nismo uspjeli uspostaviti humanitarni koridor, ali moramo nastaviti boriti se za to”, rekla je ona obraćajući se članovima svoje Kršćansko-demokratske unije, prenosi AFP.

SAD je otkazao bilateralni sastanak s Rusijom u Ženevi o povlačenju prozapadnih pobunjeničkih snaga iz Halepa, objavio je u utorak ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov.

“Promijenili su mišljenje”, rekao je on za agenciju Tass.

SAD je Rusiji poslao novi prijedlog, “koji vraća stvari na početak i liči na pokušaj kupovine vremena kako bi pobunjenici uzeli predah i pregrupirali se”, dodao je Lavrov.

Sirijske snage proteklih dana prodiru u pobunjeničke četvrti, kako bi ovladale najvećim sirijskim gradom.

Rusija tvrdi da veći dio istočnog Alepa drže pobunjenici povezani s Al-Kaidom.

Lavrov: Nema drugog rješenja

Lavrov je ponovio da će pobunjenici koji se odbiju povući iz tog dijela grada “biti izbrisani”.

“Nema drugog rješenja”, istaknuo je šef ruske diplomatije.

Sirijska Vlada upozorila je u utorak da neće razmatrati nikakav mirovni plan, “osim ako on ne uključuje odlazak svih terorista”.

Rusija i Kina stavile su u ponedjeljak veto na rezoluciju Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda, kojom bi se zatražilo sedmodnevno primirje u Halepu, pri čemu Rusija tvrdi da bi se time pobunjenicima omogućilo da se pregrupiraju i da je potrebno vrijeme za razgovore Washingtona i Moskve.

Izvor: Agencije

Izvor: Agencije