Bijela kuća: Izraelsko naseljavanje ‘možda i nije od pomoći’

Američka administracija pokazala je drugu stranu nakon retorike koja je išla u prilog Izraelu. (Arhiva)

Administracija američkog predsjednika Donalda Trumpa saopćila je da izgradnja jevrejskih naselja i širenje postojećih na okupiranim teritorijama možda i ne pomogne u pokušaju da se dođe do mira s Palestincima.

Tako je američka administracija pokazala drugu stranu nakon retorike koja je išla u prilog Izraelu.

U saopćenju Bijele kuće, dvije sedmice prije nego što će premijer Izraela Benjamin Netanyahu posjetiti Donalda Trumpa, navodi se da SAD nije zauzeo zvanični stav kad je riječ o stvarima vezanim za naseljavanje.

“Dok ne mislimo da je postojanje naselja prepreka za mir, izgradnja novih naselja i ekspanzija postojećih možda nije od pomoći da bi se taj cilj postigao”, navodi se u saopćenju.

Izgradnja više od 3.000 stanova

Stotine izraelskih policajaca u četvrtak su silom izvukle doseljenike zabarikadirane u sinagogi u koloniji Amoni, na okupiranoj Zapadnoj obali, završivši dramu koja je nagnala vladu da obeća izgradnju novog naselja, što je prvi takav slučaj u posljednjih 25 godina.

Policajci su satima pokušavali ući u bogomolju i dovršiti veliku akciju započetu dan ranije kako bi iselili 200 do 300 stanovnika te kolonije, koja se po odluci Vrhovnog suda mora srušiti zato što je napravljena na privatnoj palestinskoj zemlji.

Izrael je ranije odobrio izgradnju više od 3.000 stanova u naseljima na Zapadnoj obali.

Izraelski premijer srest će se s američkim predsjednikom Trumpom 15. februara na pregovorima o više sigurnosnih pitanja.

Netanyahu je ubrzao naseljavanje Zapadne obale i Istočnog Jerusalema od dolaska Donalda Trumpa u Bijelu kuću.

Izvor: Al Jazeera i agencije