Bijela kuća: Nema dokaza o dosluhu Trumpovog tima s Rusima

Saslušanja su pokazala 'da još nema dokaza o bilo kakvom dosluhu Rusije i Trumpove kampanje' (Reuters)

Predstavnici Bijele kuće, odgovarajući na saslušanja u Kongresu o kontaktima između dužnosnika predsjedničke kampanje Donalda Trumpa i Rusije, rekli su da nema dokaza o dosluhu između Trumpovog tima i Moskve.

Svjedočeći u Zastupničkom domu, bivši direktor Centralne obavještajne službe John Brennan rekao je kako zna za kontakte između ruskih dužnosnika i ljudi uključenih u Trumpovu kampanju i kako smatra da je Moskva željela namamiti Amerikance na “put izdaje”, ali da ne može reći da je stvarno bilo dosluha, prenosi Hina.

Dan Coats, nacionalni obavještajni direktor, ispitivan je na odvojenom svjedočenju u senatskom odboru o izvještaju The Washington Posta da je Trump zatražio od njega da mu pomogne srušiti ideju da postoji dokaz o dosluhu.

‘Neprimjereno oblikovanje’

Coats je izbjegao pitanje, ali je kazao da je jasno rekao Trumpovoj administraciji da bi “bilo kakvo političko oblikovanje” obavještajnih aktivnosti bilo neprimjereno.

On je rekao da nema “dokumenata koji bi bili u vezi s tim” kad ga je jedan senator upitao hoće li dostaviti bilješke o razgovorima koje je možda imao s Trumpom o istrazi o navodnom ruskom uplitanju u predsjedničke izbore.

U izjavi novinarima dužnosnik Bijele kuće rekao je da su saslušanja pokazala “da još nema dokaza o bilo kakvom dosluhu Rusije i Trumpove kampanje”.

Izvor: Agencije