Bijela kuća: Nije vrijeme za pregovore s Pjongjangom

Stručnjaci smatraju da Pjongjang još nije u stanju projektilom dosegnuti SAD (EPA)

Zvaničnik Bijele kuće izjavio je da nema mjesta nikakvim pregovorima sve dok Sjeverna Koreja ne poboljša svoje ponašanje uprkos ponudi američkog državnog sekretara Rexa Tillersona da s režimom u Pjongjangu počne pregovarati bez preduvjeta.

“S obzirom na nedavni test s projektilom koji je Sjeverna Koreja izvela, jasno je da upravo sada nije vrijeme [za pregovore]”, rekao je glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost u Bijeloj kući.

Tillerson je u utorak, dvije sedmice nakon što je Sjeverna Koreja testirala interkontinentalni balistički projektil koji može dosegnuti bilo koji dio američkog kopna, predložio sastanak u bilo koje vrijeme ako Sjeverna Koreja želi razgovarati.

Bijela kuća odbila je reći je li predsjednik Donald Trump odobrio takvo diplomatsko otvaranje.

Kasnije je zvaničnik Bijele kuće, koji je odbio biti imenovan, iznio drugačiju formulu.

Pjongjang neizainteresiran za pregovore

“Administracija je jedinstvena u stavu da bilo kakvi pregovori sa Sjevernom Korejom moraju pričekati sve dok režim temeljito ne poboljša ponašanje”, rekao je taj zvaničnik.

“Kao što je državni sekretar lično rekao, to mora uključivati, ali to nije i jedini uvjet, da nema novih nuklearnih ili balističkih testiranja.”

Tillerson nije izričito naveo zamrzavanje testiranja kao zahtjev za početak pregovora, već je rekao da će biti “teško pregovarati” ako Pjongjang odlučiti testirati još neki projektil usred razgovora te je ocijenio da bi za produktivne razgovore bilo potrebno “razdoblje mira”.

Sjeverna Koreja jasno je dala do znanja da nije zainteresirana za pregovore sa SAD-om sve dok ne bude sposobna dosegnuti američko kopno projektilima s nuklearnim bojevim glavama, a stručnjaci još ne mogu potvrditi je li u tome uspjela.

Izvor: Agencije