Bijela kuća: Nismo objavili rat Sjevernoj Koreji

Sjedinjene Američke Države nisu objavile rat Sjevernoj Koreji, izjavila je glasnogovornica Bijele kuće nakon što je sjevernokorejski ministar vanjskih poslova optužio američkog predsjednika Donalda Trumpa da je oštrim porukama Pjongjangu zapravo objavio rat.

“Nismo proglasili rat Sjevernoj Koreji i, iskreno govoreći, ta tvrdnja je apsurdna”, rekla je Sarah Sanders, prenosi Hina.

Odgovorila je i na prijetnju da bi Sjeverna Koreja mogla oboriti američke vojne avione. “Nikada nije dobro da neka država ruši avione druge države u međunarodnom zračnom prostoru”, rekla je Sanders.

Ministar vanjskih poslova Sjeverne Koreje Ri Yong-ho u ponedjeljak je izjavio da je Trump objavio rat Sjevernoj Koreji te da Pjongjang ima pravo poduzeti protumjere, uključujući obaranje američkih bombardera čak i kada ne nadlijeću zračni prostor te zemlje.

“Cijeli bi svijet trebao zapamtiti da su Sjedinjene Američke Države prve objavile rat našoj zemlji”, kazao je Ri novinarima u New Yorku. 

“Pošto je SAD objavio rat našoj zemlji, mi ćemo imati svako pravo da preduzmemo kontramjere, uključujući i pravo da oborimo američke strateške bombardere čak i kada nisu unutar granica zračnog prostora naše zemlje”, istakao je ministar vanjskih poslova Sjeverne Koreje, prenosi Tanjug.

‘Nepovratna greška’

On je u subotu, u govoru pred Generalnom skupštinom Ujedinjenih naroda, kazao da su Trumpove prijetnje potpunim uništenjem Sjeverne Koreje dodatno učinile neizbježnim napad raketama Pjongjanga na američko kopno.

Trumpove uvrede “nepovratna su greška, zbog koje je postalo neizbježno” da sjevernokorejske rakete pogode američko tlo, rekao je Ri, prenijela je Hina.

Osuđujući izjave američkog predsjednika, nazvao ga je “poremećenom osobom i  megalomanom”, koji je u današnje doba “jedna od najvećih prijetnji miru”.

Agencija France Presse je prenijela da je Ri rekao da je njegova zemlja samo nekoliko koraka udaljena od toga da postane nuklearna sila te naglasio da Pjongjang neće ustuknuti niti promijeniti svoje stavove zbog sankcija “neprijateljskih snaga”.

‘Kao djeca u vrtiću’

Trump je, na uvrede koje mu je sa govornice Generalne skupštine UN-a uputio Ri, uzvratio riječima da ni ministra, ni sjevernokorejskog vođe Kim Jong-una “neće biti još dugo” ukoliko Ri govori ono što Kim misli.

“Upravo sam čuo ministra vanjskih poslova Sjeverne Koreje kako govori u UN-u. Ukoliko on govori ono što ‘Mali raketaš’ [Little Rocket Man – Kim Jong-un] misli, neće ih biti još dugo!”, napisao je Trump na Twitteru.

Posljednjih dana američki i sjevernokorejski predsjednici vode ne baš diplomatsku komunikaciju, koju je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov uporedio s borbom djece u vrtiću.

Izvor: Agencije