Bijela kuća: Nismo s Izraelom razgovarali o aneksiji Zapadne obale

Netanyahuove izjave Likudu pokušaj su da se umiri članstvo desničarske partnerske stranke (Reuters)

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu rekao je u ponedjeljak da s Washingtonom razgovara o pripajanju jevrejskih naselja na Zapadnoj obali, no te izjave, koje su Palestinci odmah osudili, Bijela kuća je demantovala, što je rijedak primjer neslaganja dvojice čelnika.

Netanyahu nije rekao koliko su daleko odmakli razgovori o aneksiji nekih okupiranih područja na Zapadnoj obali za koja Palestinci žele da budu u budućoj državi.

“Što se tiče primjene suvereniteta, mogu reći da o tome već neko vrijeme razgovaram s Amerikancima”, citirao je Netanyahovu izjavu glasnogovornik desničarske stranke Likud.

Netanyahu je pritom mislio na primjenu izraelskog zakona o naseljima, što je korak ravan aneksiji. Ta su naselja trenutno pod jurisdikcijom izraelske vojske, koja je Zapadnu obalu okupirala u ratu 1967. godine. Međunardona zajednica tu izraelsku aneksiju ne priznaje kao legitimnu.

Glasnogovornik Bijele kuće Josh Raffel demantovao je Netanyhua.

“Navodi da su Sjedinjene Američke Države razgovarale s Izraelom o planu aneksije za Zapadnu obalu lažni su”, rekao je Raffel.

“SAD i Izrael nikad nisu razgovarali o takvom prijedlogu i predsjednikov fokus ostaje na njegovoj izraelsko-palestinskoj mirovnoj inicijativi”, rekao je.

Neki komentatori rekli su da su Netanyahuove izjave Likudu pokušaj da se umiri članstvo te desničarske partnerske stranke, a ne neki konkretan plan.

Trump pozvao Izrael na oprez

No, izjava je razljutila palestinskog predsjednika Mahmouda Abbasa, koji je rekao da bi aneksija “uništila sve napore da se spasi mirovni proces”.

“Niko nema pravo razgovarati o stanju na okupiranoj palestinskoj zemlji”, rekao je palestinski zvaničnik Abu Rdainah u Moskvi, gdje s Abbasom učestvuje na sastanku s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

Trumpova administracija mnogo je manje kritična prema Izraelu nego prethodna uprava Baracka Obame, no u intervjuu objavljenom u nedjelju u izraelskom listu Hayom Trump je pozvao Izrael na oprez.

“Naselja su nešto što mnogo komplikuje i uvijek su komplikovala uspostavljanje mira, zato mislim da Izrael treba biti vrlo oprezan kad je riječ o njima”, rekao je Trump.

Izvor: Agencije