Bijela kuća o cyber napadu na Interview

Hakeri su već objavili osjetljive informacije uskladištene na Sonyjevim kompjuterima (AP)

Cyber napad na film, “Interview“, producentske kuće Sony Pictures koji je doveo do otkazivanja projekcije, smatra se pitanjem iz domena nacionalne sigurnosti, saopćila je u četvrtak Bijela kuća.

Portparol Bijele kuće Josh Ernest izjavio je kako američka administracija smatra da je hakerski napad djelo “sofisticiranog aktera”, ali je odbio potvrditi da li je Sjeverna Koreja odgovorna za njega.

Sony je povukao “Interview”, novu filmsku komediju o sjevernokorejskom čelniku, nakon hakerskih prijetnji.

Simpatizeri države

Hakeri su već objavili osjetljive informacije uskladištene na Sonyjevim kompjuterima, prenosi BBC.

Hakerska grupa koja je sebe nazvala “Čuvari mira” objavila je saopćenje u kojem obećava “gorku sudbinu” za one koji budu išli da gledaju film “Interview”, koji treba da počne da se prikazuje širom Sjeverne Amerike 25. decembra, prenio je Glas Amerike.

U kratkom saopćenju napisanom na gramatički neispravnom engleskom jeziku, grupa podsjeća na terorističke napade u Sjedinjenim Američkim Državama 11. septembra 2001, a zatim upozorava građane da se drže podalje od kina u kojima će se prikazivati ovaj film.

Sjeverna Koreja u nedjelju je poručila kako bi snažan hakerski napad na kompaniju Sony Pictures Entertainment i objavljivanje povjerljivih informacija te kompanije na internetu mogao biti djelo simpatizera te države, a optužbe da je Pjongjang umiješan u to energično je odbacila.

Državni mediji su u nedjelju podsjetili da je Sjeverna Koreja pozvala svijet da ju odbrani od komedije “Interview”, koju će objaviti Sony, o zavjeri za ubistvo sjevernokorejskog vođe Kim Jong-una.

Sjeverna Koreja objavila je kako taj film tretira kao “ratni čin”.

Izvor: Agencije