Bijela kuća pozvala Grčku i EU na kompromis

Većina Grka je odbila prijedlog iz Evropske unije koji zahtijeva dodatne mjere štednje i reforme (EPA)

Bijela kuća pozvala je Grčku i lidere Evropske unije da pronađu kompromis i zadrže Atinu u eurozoni, nakon što su se Grci na referendumu oštro suprotstavili mjerama štednje stranih povjerilaca.

“Referendum je završen, ali naš stav ovdje, u Bijeloj kući, ostaje isti. To je na Evropi da riješi”, rekao je glasnogovornik Josh Earnest, prenio je AFP.

Earnest je u ponedjeljak poručio, u razgovoru s novinarima, da zvaničnici EU-a i Grčke trebaju postići dogovor o “paketu reformi i finansiranja koji bi omogućio da Grčka bude na putu održivog duga, ali i ekonomskog rasta”.

“Oni trebaju uraditi tako da se Grčkoj omogući da ostane dio eurozone”, naveo je Earnest i dodao da je to izazov za Evropu, koja to treba riješiti.

Odbijeni prijedlog

AFP navodi da je to prvi zvanični komentar Bijele kuće na nedjeljni referendum u Grčkoj, gdje je 61 posto glasača odbilo prijedlog iz EU-a, koji zahtjeva dodatne mjere štednje i reformi, a što se smatra pobjedom vladajuće ljevičarske Syrize.

U Briselu će u utorak biti održan vanredni samit lidera 19 zemalja eurozone, nakon što su Grci na referendumu rekli “ne” mjerama štednje koje su od njih zahtijevali kreditori, prenosi Tanjug.

Samit je sazvao predsjednik Evropskog vijeća Donald Tusk, a njegovo održavanje su inicirali francuski predsjednik Francois Hollande i njemačka kancelarka Angela Merkel.

Rezultati grčkog referenduma moraju se prihvatiti, složili su se Hollande i Merkel.

Izvor: Agencije