Bijela kuća privremeno vraća akreditaciju CNN-ovom novinaru

Kad objavljujete lažne vijesti, što CNN radi u velikoj mjeri, Vi ste neprijatelj naroda, rekao je Trump Acosti (EPA)

Bijela kuća je potvrdila da će nakon sudske odluke novinaru CNN-u Jimu Acosti privremeno vratiti akreditaciju za izvještavanje koju mu je prethodno oduzela.

“Također ćemo dalje unaprijediti pravila i procese kako bi se osigurale fer i korektne konferencije za novinare u budućnosti”, navela je glasnogovornica Bijele kuće Sarah Sanders u priopćenju.

Federalni sudac u Washingtonu zatražio je ranije od administracije američkog predsjednika Donalda Trumpa da odmah vrati novinarsku akreditaciju Acosti, kako bi ponovno mogao izvještavati iz Bijele kuće.

Sudac Timothy Kelly u odluci navodi da je Acosta pretrpio “nepopravljivu štetu” i odbacuje argument Bijele kuće da bi CNN mogao poslati druge novinare umjesto njega, prenosi AP.

Acosta se više puta u posljednje dvije godine na konferencijama za novinare u Bijeloj kući verbalno sukobio s Trumpom i glasnogovornicom Sarah Sanders.

Prošlog tjedna mu je oduzeta akreditacija, nakon što se s Trumpom posvađao tokom konferencije za novinare.

Svađa je izbila nakon što je Acosta Trumpu postavio pitanje o karavani migranata koji se iz Južne Amerike kreće prema američkoj granici.

CNN stao iza svog novinara

“CNN se treba stidjeti zbog toga što Vi radite za njih. Vi ste neodgojena, grozna osoba”, rekao je Trump novinaru Acosti.

“Kad objavljujete lažne vijesti, što CNN radi u velikoj mjeri, Vi ste neprijatelj naroda”, dodao je Trump.

No, Acosta mu je nastavio postavljati pitanja o istrazi o ruskom uplitanju u američke izbore dok se Trump udaljavao od govornice, ne želeći dalje odgovarati.

CNN je podržao svog novinara te osudio takvo Trumpovo ponašanje, nazivajući njegove komentare “neameričkim”.

“Slobodni mediji od vitalnog su značaja za demokraciju”, naveli su iz CNN-a.

Izvor: Agencije