Bijela kuća se brani od kritika Izraela

SAD se protivi svakoj unilateralnoj akciji koja pokušava unaprijed odrediti status Jerusalema (EPA)

Bijela kuća je čvrsto stala iza svojih kritika širenja jevrejskih naselja na Zapadnoj obali i odbacila tvrdnju izraelskog premijera Benjamina Netanyahua da su te zamjerke SAD-a u neskladu s američkim vrijednostima.

“Čini se čudnim što je on pokušao braniti poziciju svoje vlade izjavom da je naša pozicija neamerička,” rekao je sekretar za medije Bijele kuće Josh Earnest novinarima.

“Zbog američkih vrijednosti je podrška ove zemlje Izraelu nepokolebljiva”, dodao je on, prenosi AP.

Earnest je također ponovio kritiku širenja jevrejskih naselja na okupiranim teritorijama i kazao da će nastavak takve politike “poslati problematičnu poruku” o namjerama Izraela, prenijeli su izraelski mediji.

On je, govoreći o podršci SAD-a Izraelu, podsjetio i na podršku za izgradnju protivraketnog sistema “Gvozdena kupola” za zaštitu Izraelaca, korištenog uveliko tokom nedavnog rata protiv Hamasa.

‘Trovanje atmosfere’

Rekao je da je politika SAD-a da se protivi svakoj unilateralnoj akciji koja pokušava unaprijed odrediti status Jerusalema.

Earnest je prošle  sedmice upozorio da će projekat u tom dijelu Jerusalema udaljiti Izrael “čak i od najbližih saveznika” i postaviti pitanje o posvećenosti te zemlje težnji za mirom s Palestincima.

U prošlu srijedu su Bijela kuća i State Department, nakon sastanka Netanyahua i predsjednika SAD-a Baracka Obame, upozorili da će odluka Izraela da ostvari planove izgradnje oko 2.600 stambenih jedinica za Jevreje u istočnom Jerusalemu, “zatrovati atmosferu” s Palestincima i arapskom svijetu.

Netanyahu je te kritike odbacio, rekavši novinarima nakon sastanka s Obamom i ponovo u intervjuu za američku TV mrežu CBS u nedelju, da su te kritike “protiv američkih vrijednosti”.

“Ne razumijem te kritike i ne mogu prihvatiti tu poziciju”, kazao je Netanyahu novinarima dok je bio još u SAD-u.

On je, također, odgovorio na saopćenje Bijele kuće da bi bolje bilo da se prvo prouče činjenice prije nego što se zauzme takav stav.

Posebno je kritizirao američku osudu nedavnog useljenja Jevreja u 25 stanova u kvartu Silvan, kraj jerusalemskog Starog grada.

Aneksija Jerusalema nije priznata

“Arapima u Jerusalemu je dozvoljeno da kupuju stanove u zapadnom dijelu grada i niko se ne buni protiv toga,” rekao je Netanyahu.

“Nemam namjeru govoriti Jevrejima da ne mogu kupiti stanove u istočnom Jerusalemu. To je privatna svojina i inidvidualno pravo, ne može biti diskriminacije – ne protiv Jevreja i ne protiv Arapa. To je, također, protiv vrijednosti u koje SAD vjeruju”.

Izrael je osvojio istočni Jerusalem u šestodnevnom ratu 1967. godine i kasnije ga anektirao, što međunarodna zajednica nikada nije priznala.

Izraelski lideri vjeruju da će ujedinjeni Jerusalem vječno ostati glavni grad Izraela, dok Palestinci planiraju u istočnom dijelu tog grada proglasiti prijestonicu svoje države, koja će obuhvatiti Pojas Gaze i Zapadnu obalu.

Izvor: Agencije