Bijela kuća: U akciji su greškom ubijeni taoci

Provodi se nezavisna istraga kako bi se što bolje shvatilo kako je došlo do tragičnoga incidenta (EPA)

Bijela kuća je priznala kako je u protuterorističkoj akciji, ubila dvojicu talaca Al Kaide – jednog Amerikanca i jednog Talijana, koji su bili zatočeni u pograničnom području između Pakistana i Afganistana.

U operaciji su smrtno stradali američki liječnik Warren Weinstein i Talijan Giovanni Lo Porto, a ubijen je i jedan od čelnika Al Kaide, Ahmed Farouq, prenio je Reuters. Ova akcija desila se u siječnju ove godine, a istina je izašla na vidjelo danas. 

U drugoj protuterorističkoj akciji ubijen je još jedan pripadnik Al Kaide, američki državljanin, koji je imenovan kao Adam Gadahn. 


Al Kaida je ranije objavila Weinsteinovu poruku Obami  

U priopćenju Bijele kuće navodi se kako SAD izražava “neopisivu tugu” zbog smrti taoca te se dodaje kako američke snage nisu imale podatke o tome da su se taoci nalazili u Al Kaidinom kompleksu u trenutku operacije.

“Analiza svih dostupnih podataka koju je obavještajna zajednica provela, ukazuje na to kako su taoci ubijeni slučajno. Nema riječi kojima možemo opisati žaljenje zbog ove grozne tragedije”, stoji u priopćenju.

Obamino obraćanje

Tim bi se povodom i američki predsjednik Barack Obama danas trebao obratiti javnosti.

“Predsjednik Obama preuzima svu odgovornost za ove protuterorističke operacije. Važno je da se što više informacija o protuterorističkim operacijama pruži američkome narodu, osobito kada u njima dođe do gubitka života naših sugrađana”, dodaje se.

Weinstein je otet u Lahoreu u Pakistanu 2011. godine, dok je radio za američku konzultantsku firmu.

Al Kaida je htjela zamijeniti američkog doktora za članove terorističke organizacije koji se nalaze u rukama SAD-a.

Talijan Lo Porto nestao je u Pakistanu u siječnju 2012. godine.

Bijela kuća nije ponudila detaljan opis cijele operacije, ali Wall Street Journal javlja kako je ovo prvi poznati slučaj u kojemu je Bijela kuća priznala slučajno ubijanje talaca putem bespilotnih letjelica.

U priopćenju Bijele kuće zaključuje se kako je operacija bila “zakonita” te kako je “provedena u skladu s protuterorističkom politikom”.

Dodaje se i kako se provodi nezavisna istraga kako bi se što bolje shvatilo kako je došlo do tragičnoga incidenta.

Izvor: Agencije